Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag: Nytt skolcentrum i Svartå 2018

Från 2015
En trasig gul plastgunga på en skolgård, rappad ljus skolbyggnad skymtar i bakgrunden.
Bildtext Ett tillbygge vid finska skolan Mustion koulu har också diskuterats. Nu föreslås en helt ny byggnad för skolorna och annan kommunal verksamhet i Svartå.
Bild: Yle/ Pia Santonen

Om tre år kan både finska och svenska Svartåbarn gå i skola och daghem i en modern ny byggnad. Det nya huset föreslås byggas intill sportplanen i Svartå.

Svartåborna har väntat på sitt skolcentrum sedan 1990-talet. Byns finska och svenska skolor är från 1950-talet och i dåligt skick.

En ljus rappad 50-talsskolbyggnad i rätt dåligt skick. Svart plåttak. I förgrunden ett grönt fotbollsmålnät.
Bildtext Svenska skolan Svartåskolan har sett sina bästa dagar.
Bild: Yle/ Pia Santonen

Nu ska bildningsnämnden och senare stadsstyrelsen och fullmäktige i Raseborg ta ställning till bildningsdirektörens förslag, en investering på över sju miljoner euro.

"Dyrast men vettigast"

Ett nybygge för all kommunal service är som investering det dyraste av flera undersökta alternativ. Men på sikt är det den mest rationella lösningen, säger bildningsdirektören Robert Nyman i Raseborg. Bildningsnämnden tar ställning till förslaget på tisdag.

Sista ordet i skolinvesteringen har Raseborgs stadsfullmäktige. De har satt ett pristak på fyra miljoner euro för investeringen i Svartå.

Raseborgs fullmäktige.
Bildtext Fullmäktige i Raseborg ville ha en lösning på max fyra miljoner euro.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det nu aktuella förslaget beräknas kosta 7,4 miljoner euro men samtidigt spara på driftskostnaderna. Det kostar mindre att värma upp ett modernt hus än många gamla byggnader.

Städningen och bespisningen blir billigare i en gemensam byggnad. Staden undviker också dubbla investeringar som en renovering av två skolor innebär.

Ett nybygge ger Svartåbarnen moderna skollokaler och ger större möjligheter för ny pedagogik. En gemensam byggnad öppnar också för ökad samverkan mellan språkgrupperna trots att båda skolorna fortsätter som självständiga enheter, motiverar bildningsdirektören sitt förslag.

Flexlokaler och meröppet bibliotek samt en ordentlig gymnastiksal

Nybygget ska också inrymma byns filialbibliotek. I samma hus finns det dessutom plats för en modern gymnastiksal samt för morgon- och eftermiddags- samt ungdomsverksamheten och en liten hälsovårdsmottagning.

I Svartå finns för närvarande endast små gymnastiksalar som till exempel inte tillåter vanliga bollsporter.

Två kvinnor framför bokhyllor, den ena sitter och den andra står bakom. Till vänster syns ett bord med grön duk, i bakgrunden en julgran.
Bildtext Lilla Svartå bibliotek finns i Askersgården. Jenni Haukio är en av författarna som gästat Svartå bibliotek.
Bild: Yle/Maria Wasström

Huset byggs för flexibelt bruk så att man genom att flytta väggar och andra element kan använda samma rum för ett ändamål under dagar och ett annat under kvällar.

Biblioteket kan vara meröppet så att byborna kvällstid kan besöka det också när personal inte är på plats.

Filialbibliotek, ljusa bokhyllor och tre män som står och pratar, en håller papper i handen.
Bildtext Tenala fick nyss ett nytt bibliotek som i framtiden kan bli meröppet.
Bild: Yle/ Pia Santonen

Billigast flytta alla till Karis - nämnden sa nej

Den billigaste lösningen i Svartå skulle vara att flytta alla elever till Karis. Men det har bildningsnämnden sagt nej till.

Bildningsdirektören tillägger att flyttalternativet enbart är teoretiskt. Elever från Svartå skulle nämligen då transportras till Klinkbackan koulu i Åminnefors i Pojo och till Kiilan koulu i Karis. Det skulle för sin dela förhindra en omstrukturering av skolnätet i Pojoområdet.

Diskussion om artikeln