Nordkorea firar Arbetarpartiets 70-årsjubileum

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang firades det styrande Arbetarpartiets 70-årsjubileum med storartade festligheter på lördagen.
En militärparad med stridsvagnar och raketer och marscherande trupper stoltserade genom huvudstaden Pyongyang under dagen. På kvällen kommer popbandet Moranbong, en av Nordkoreas populäraste musikgrupper, inta scenen – som är monterad särskilt för den här dagen.
Landets ledare Kim Jong-un deltar i festligheterna, men inga världsledare kommer att närvara. Kina, som är Nordkoreas främsta allierade, har dock skickat en representant för det kommunistiska partiet för att ta del av kalaset.
I ett tal till de församlade folkmassorna gick Kim till våldsamt angrepp mot USA. Han förklarade att landets väpnade styrkor är redo att utkämpa varje krig som de amerikanska imperialisterna provocerar.
Talet mottogs med applåder av de tiotusentals åskådarna, som viftade med flaggor och bar på ballonger.
Kim Jong-un, som är sonson till Nordkoreas förste ledare Kim Il-sung, tog över makten i Nordkorea efter sin far 2011.
Folket utnyttjas för tvångsarbete
Bara några dagar före 70-årsfirandet rapporterade människorättsorganisationen Human Rights Watch att Arbetarpartiet har misslyckats grovt med att respektera arbetarnas rättigheter.
Den nordkoreanska ledningen anklagas för att systematiskt tvinga sina medborgare till arbete för att bibehålla kontrollen över dem och för att upprätthålla ekonomin.
En klar majoritet av nordkoreanerna utnyttjas som gratis arbetskraft i något skede av sina liv, rapporterar HRW. Studerande som HRW talat med uppger bland annat att de har varit tvungna att utan lön arbeta på ett jordbruk två månader i året.
Långt från ett ”proletärt paradis”
Vanliga nordkoreaner får inte heller själv välja vad de vill arbeta med. Efter avklarade studier blir de tilldelade ett jobb av regeringen. I teorin har de rätt till en lön men i många fall klarar inte arbetsplatsen av att kompensera dem för utfört arbete.
– Det kunde inte finnas en tydligare kontrast mellan drömmen om ett nordkoreanskt proletärt paradis och verklighetens politiska system som tvingar människor att arbeta gratis för att bygga upp landets ekonomi, säger HRW:s biträdande asienchef Phil Robertson.
Tvångsarbete har förekommit i Nordkorea allt sedan Arbetarpartiet bildades men efter svältåren på 1990-talet har systemet alltmer blivit landets ekonomiska ryggrad. Det här är något som vore värt att lyfta upp vid lördagens festligheter, anser man vid HRW.
– Istället för att fira bildandet av ett parti som har fungerat som ett medel för att pressa fram tvångsarbete från det nordkoreanska folket borde Kim Jong-un pålysa slutet för tvångsarbete i hela nationen, säger Robertson.