Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anna-Kajsa Blomqvist: Var är respekten för medmänniskorna?

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 08:45.
Anna-Kajsa Bklomqvist på rådhusets balkong.
Bildtext Anna-Kajsa Blomqvist är orolig för det allt hårdare samhällsklimatet i Finland.

Det är väldigt mycket på gång just nu. Hösten har varit väldigt turbulent på många sätt. Och samtidigt som allt detta är händer har även samhällsdebatten hårdnat, skriver gästkolumnisten Anna-Kajsa Blomqvist.

Hösten har varit väldigt turbulent på många sätt. Regeringen presenterar sina sparprogram, medborgarna står på torg och protesterar och Europa har för tillfället den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

Jag är så trött och uppgiven på samhällsklimatet i Finland för tillfället. Desto mer jag tänker på det desto argare blir jag. Det känns som om respekten och empatin för våra medmänniskor saknas.

Riksdagsledamöterna borde föregå med gott exempel

Helt plötsligt kan man häva ur sig vad som helst utan att ha någon som helst tanke på vad det kan ha för konsekvenser.

Dessutom förekommer detta även bland våra riksdagsledamöter. De om någon borde föregå med gott exempel och starkt visa hur man för en debatt på ett respektfullt sätt.

Värst av allt är att dessa ord och åsikter blivit handlingar. I Torneå bildades en människomur vid gränsen, i Lahtis besköts en buss med raketer, asylboenden vandaliseras och i Vörå blir en företagare utsatt för vandalism.

Flyktingarna har kommit till Finland för att hitta en säker plats att bo då deras liv är i fara om de stannar i sina hemländer. Hur skulle du känna dig om du flydde till ett land du tror är säkert och möts av raketer och stenar som kastas på bussen du sitter i?

Det här är inte okej! Vart har respekten för andra människor tagit vägen?

Har vi blivit avtrubbade? Reagerar vi inte lika starkt mera på de osakligheter som förekommer i debatterna?

Krigsveteranernas Finland

Jag har också funderat mycket på symbolerna och argumenten invandringskritikerna använder. De hänvisar bland annat till våra krigsveteraner.

De anser att de asylsökande som kommer till Finland på något sätt hotar det Finland som krigsveteranerna kämpat för. Men har de som protesterat frågat vad krigsveteranerna tycker?

En del veteraner har gått ut i offentligheten och sagt att de kämpade för ett öppet och fritt Finland, inte ett Finland som stänger gränser och är främlingsfientligt.

Likaså har också kända ishockeyspelare gått ut och sagt att inte vill att deras ishockeytröjor ska förknippas med främlingsfientlighet.

Stort engagemang

Då jag ser dessa demonstranter stå med finska flaggan har jag lust att stå på gatan och ropa "Inte alla finländare! Vi har inte alla dessa åsikter."

Jag vill inte att mitt land ska kopplas till invandringskritiska åsikter som överhuvudtaget inte representerar mina värderingar.

Men samtidigt som jag känner uppgivenhet över det hårda samhällsklimat vi har väljer jag ändå tro att kritikerna är i minoritet. De bara hörs mera än den stora del av Finlands befolkning som visat ett enormt engagemang i flyktingkrisen.

Man har donerat pengar, kläder, möbler, engagerat sig som vänfamiljer m.m. Listan kan göras lång.

Det är detta stora samhällsengagemang som vi måste lyfta fram och visa utåt. Samtidigt måste vi försöka få ett mjukare samhällsklimat och återfå respekten och empatin för varandra. För mig är alla människor lika mycket värda.

Anna-Kajsa Blomqvist,
Riksdagsassistent, Svenska folkpartiet.