Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini: Stopp för okontrollerad invandring

Från 2015
Uppdaterad 10.10.2015 13:45.
Utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Bryssel 20.7.2015
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Utrikesminister Timo Soini kräver snabba åtgärder för att hejda strömmen av asylsökande. Vad gäller situationen inom Sannfinländarna, ser han inget behov av ett extra partimöte.

Soini, som på lördagen intervjuades i Morgonettan i TV1, anser att den stora invandringen till Europa är helt utom kontroll.

- Ingen har bjudit in 20 000-30 000 asylsökande till Finland, sannfinländarna allra minst. Inflödet beror på att EU inte följer sina egna regler, kommenterade Soini.

- Eftersom Sannfinländarna nu är i regeringen, har vi möjlighet och mandat att få ändring på de här sakerna.

Soini anser dock att det extraordinära läget kräver extraordinära åtgärder. Han säger sig ha förhandlat med Iraks utrikesminister om ett repatrieringsavtal, och med sin svenska kollega Margot Wallström om hur strömmen genom Sverige ska bromsas upp.

På måndag ska EU:s utrikesministrar mötas i Luxemburg för att dryfta läget i så kallade hotspots - de transitländer genom vilka asylsökandena kommer.

Enligt Soini har asylströmmen lett till uppenbara problem i landet.

- Klart att man inte får stämpla hela folkgrupper, men det har inträffat svåra våldsfall, visste utrikesministern berätta.

Inga kovändningar i regeringssamarbetet

Sannfinländarnas ordförande kommenterade också läget inom det egna partiet. Soini sa sig ha fått mängder av negativ respons på riksdagsman Vesa-Matti Saarakkalas hot att lämna partiet, ifall det inte ordnas ett extra möte om partiets fortsatta regeringsmedverkan.

- Sannfinländarna leds inte med torgmöten. Vi behöver inget extra möte. Det är partistyrelsen som fattar beslut om de här sakerna, sa Soini.

Kravet på ett extra möte framfördes i början av veckan av partiets tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen. Soini menade att Tynkkynen har rätt att yttra sig fritt, men att partiet inte leds från vice ordförandeplatsen.

Soini vidhöll att han inte gjort några kovändningar under tiden i regeringen.

- Vi har suttit i regeringen i fyra månaders tid. Vi har fyra år tid på oss att få saker i skick. Det är ingenting som fixas bara genom en knäpp med fingrarna.