Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tynkkynen: Möte vore ansvarsfull lösning

Från 2015
Sebastian Tynkkynen tredje viceordförande för Sannfinländarna
Bildtext Sebastian Tynkkynen, tredje viceordförande för Sannfinländarna.
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarnas tredje viceordförande Sebastian Tynkkynen står fast vid sitt krav att partiet behöver ett extra partimöte för att rösta om fortsatt regeringsmedverkan.

Partiordförande Timo Soini upprepade på lördagen sin ståndpunkt att inget extra partimöte sammankallas.

- Det vore väldigt ansvarsfullt att sammankalla ett möte, så vi inte måste ta till andra åtgärder, säger Tynkkynen till Yle Uutiset.

Tynkkynen vill inte avslöja hurdana åtgärder han avser.

- Jag är väldigt besviken på det här uppträdandet. Jag anser att det han sade i sändningen var mycket motsägelsefullt, säger Tynkkynen och syftar då på Morgonettan i TV1 på lördagen där partiordförande Soini medverkade.

Tynkkynen säger också att enda orsaken till att ärendet måste dryftas i offentligheten är att budskapet annars inte hade gått fram. Tynkkynen och andra partimedlemmar som står på hans sida samlar som bäst in namn för att pressa Soini till ett extra partimöte.

- Nu borde man definitivt lyssna på partifolket. Vi har försökt lösa saken internt men Soini har en sådan ställning i partiet att han i praktiken kan lägga locket på allt inifrån.

Saarakkala: Mötet måste ordnas före budgetomröstning

Riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala har hotat att lämna riksdagsgruppen om inget möte ordnas och Tynkkynen menar nu att en verklig herde skulle offra sig om ens ett av dennes lamm är i fara.

- Soini borde inte vara rädd för en öppen diskussion, säger Tynkkynen till Yle.

Saarakkala bekräftar i ett textmeddelande till Yle Uutiset på lördagen att hans hot fortfarande gäller. Han betonar också att många inom partiet är för ett extra partimöte. Han skriver vidare att mötet måste ordnas före riksdagens omröstning om de nedskärningar som föreslagits i budgeten.

- Då måste jag naturligtvis lämna riksdagsgruppen, om de andra medlemmarna i riksdagsgruppen är redo att godkänna allt, skriver Saarakkala.