Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Funki models ägde catwalken

Från 2015
Uppdaterad 12.10.2015 06:18.
Funki Models på scenen.
Bildtext Modellerna möttes av varma applåder från publiken.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Modellerna, som alla har någon form av funktionsnedsättning, visade upp höstens trender på catwalken i Pargas.

Modeller med det lilla extra. Så brukar svenska modellagenturen Funki Models beskriva sina modeller som alla har någon form av funktionsnedsättning.

Lou Rehnlund.
Bildtext Lou Rehnlund.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Att vara trygg i sig själv

Under veckan har Lou Rehnlund från Funki Models tillsammans med DUV i västra Åboland ordnat lägret Catwalk Camp i Pargas. Lägret kulminerade på lördag med en modeshow.

Under lägret har deltagarna fått lära sig om smink och kläder och bekantat sig med catwalken. Den röda tråden har varit arbetet med att vara trygg i sig själv.

- Man måste inte vara med på modeshowen om man inte vill men på modeshowen brukar alla kliva ut på catwalken, också de som i början har sagt att de inte vågar. Och känslan efteråt går inte att beskriva. När man har vågat utmana sin rädsla och överkommit ett hinder, då växer man på riktigt. Riktigt mod är att våga fastän man är rädd, säger Rehnlund.

Yle Nyheter TV-nytt: Annorlunda modeshow ordnades i Pargas - Spela upp på Arenan

Visade höstens mode

Modeshowen gick av stapeln på lördag kväll och kultursalen i Piugen var välbesökt. Modellerna visade tre olika stilar, höstmode, vardagskläder och kläder som passar till fest.

Under showen bjöd också Annika Backman på sång komponerad av Henrik Grönroos.

Kläderna som modellerna visade upp har DUV i Väståboland lånat av lokala affärer i Pargas.

Annika Backman sjunger och Henrik Grönroos spelar gitarr.
Bildtext Annika Backman och Henrik Grönroos.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Också Axxell har varit med och förvekligat modeshowen. Studerande från olika linjer vid Axxell har varit involverade i allt från hår och smink till mat och som stöd för modellerna på catwalken.

Fotnot: DUV i Västra Åboland är en av 11 lokala DUV-föreningar för personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga. DUV-föreningarna hör till FDUV – Förbundet De Utvecklingsstördas Väl.