Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska polisen: Många flyktingar försvinner

Från 2015
Flyktingar som försöker ta sig från Danmark vidare till Sverige.
Bildtext Flyktingar som försöker ta sig från Danmark vidare till Sverige.
Bild: EPA/BENJAMIN NOLTE

Sveriges polis uppger att nästan hälften av flyktingarna som anländer till Sverige inte söker asyl i landet, utan i stället försvinner ur systemet. Det här rapporterar Sveriges television.

Nästan 40 000 flyktingar har sökt asyl i Sverige sedan den 1 september men den svenska polisen tror att lika många kan ha anlänt utan att söka asyl. En del av de här människorna har fortsatt till andra länder men polisen misstänker att vissa i smyg stannar kvar i Sverige.

– Det är olyckligt på flera sätt. Dels för att det kanske finns människor som skulle behöva söka asyl men av olika orsaker inte gör det. Sedan för att det också kan innebära att de vistas här olovligt och de människorna vet vi inte vem är eller vad de gör, säger Sveriges sektionschef vid gränspolisen Patrik Engström till SVT.

Polisen oroar sig för att de här personerna som gömmer sig för myndigheterna kommer att begå eller utsättas för brott.

– Det här är en grupp som väldigt sällan söker hjälp av samhället om de utsätts för brott eller utnyttjas på något annat sätt. De kan till exempel utnyttjas som billig arbetskraft, säger Engström.

Till följd av det ökade antalet flyktingar har de svenska myndigheterna uppdaterat sitt system så att polisens sju olika regioner varje morgon ger en flyktingrapport till polisens Nationella Operativa Avdelning. På så sätt hoppas man få en klarare bild av vart de som ”försvinner” tar vägen.

Diskussion om artikeln