Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Europas siste diktator" omvaldes

Från 2015
Uppdaterad 12.10.2015 11:51.
Aleksandr Lukasjenko segrade i presidentvalet 11.10.2015.
Bildtext Alexandr Lukasjenko var ohotad i Vitrysslands presidentval.

I Vitryssland vann den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko överlägset gårdagens presidentval - som väntat. Enligt valkommissionen fick han 83,5 procent av rösterna.

Efter 21 år vid makten omvaldes Vitrysslands sittande president Aleksandr Lukasjenko för en ny femårsperiod i söndagens presidentval.

Den enda av hans tre motkandidater som ens brydde sig om att föra en valkampanj var 38-åriga Tatiana Karatkevitj. Enligt valkommissionens preliminära siffror fick hon 4,4 procent av rösterna.

Oppositionen hade manat till valbojkott. Ett alternativ för dem som motsätter sig Lukasjenkoregimen var att rösta mot alla kandidater och det gjorde 6,4 procent av väljarna.

Valkommissionens siffror ser ändå litet annorlunda ut i huvudstaden Minsk. Där ska bara 65,5 procent av väljarna ha röstat på Lukasjenko och hela 20,6 procent röstat mot alla kandidater.

- Missnöjet är högst i huvudstaden Minsk där utbildningsnivån och levnadsstandarden är högre, säger Yles Moskvakorrespondent Kerstin Kronvall, på plats i Vitrysslands huvudstad Minsk.

"Vanlig söndag i Minsk"

Själva valdagen gick lugnt till, enligt Kronvall.

- Det är en vanlig söndag i Minsk och de vallokaler jag har besökt har inte heller haft någon större anstormning av väljare.

Enligt Kronvall kunde Karatjevitj få ett rätt brett stöd, men hon kommer inte att tillåtas få det eftersom val i Vitryssland inte är fria eller rättvisa.

Trots sina metoder har Lukasjenko ändå ett rätt brett, äkta stöd bland vitryssar också enligt oberoende opinionsundersökningar. Enligt Kronvall beror det stödet delvis på att folk är nöjda med att det är lugnt och stilla i Vitryssland.

- Särskilt efter händelserna och kriget i Ukraina så är människor glada över att situationen i Vitryssland är stabil och att man inte sett någon folkresning, oroligheter eller blodspillan här, säger Kronvall. Dessutom har ekonomin utvecklats och under de 15 år jag följt med Vitryssland så har folk fått en bättre levnadsstandard än de hade tidigare. Det är ju svårt att säga om det hänt tack vare Lukasjenko eller trots honom, men i vilket fall som helst så har folk fått bättre liv, tillägger Kronvall.

EU kommer att häva sanktioner mot Lukasjenko?

I presidentvalet för fem år sedan ställde flera oppositionskandidater upp. Valet avslutades med massprotester som Lukasjenko slog ned med hård hand. Han lät gripa hundratals aktivister, bland dem sju av sina motkandidater. En del av kandidaterna och flera oppositionsledare straffades med långa fängelsestraff.

EU införde sanktioner mot Lukasjenko och 170 andra medlemmar av den vitryska eliten, men Lukasjenko vill gärna närma sig EU igen.

Lukasjenko har kritiserat den ryska annekteringen av Krimhalvön och det ryska agerandet i Ukraina. Han har också, åtminstone tillsvidare, vägrat låta Ryssland bygga en militärbas i Vitryssland. Dessutom har han frigivit politiska fångar.

Lukasjenko är skicklig på att spela Ryssland och EU mot varandra. EU vill inte att Vitryssland ska närma sig Ryssland ytterligare och EU-källor uppger att EU kan komma att häva en del av sanktionerna mot Ryssland om söndagens val går lugnt till.

Flera vitryska oppositionsledare har kritiserat de planerna.

Nobelpristagaren röstar inte

Årets Nobelpristagare i litteratur, vitryskan Svetlana Aleksijevitj, har meddelat att hon inte röstar i presidentvalet.

- Vi misstänker alla att för Lukasjenko spelar det ingen roll hur vi röstar, de viktiga är de som räknar valsedlarna, så det lär knappast ske någon överraskning, sade Aleksijevitj på en presskonferens i Berlin på lördagen.

Lukasjenko gratulerade Aleksijevitj till Nobelpriset, men hennes böcker publiceras inte i Vitryssland.