Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Söderskärs fyr byter ägare

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Söderskärs fyr
Bildtext Fyren på Söderskär byter ägare
Bild: YLE/ Erik Gestrin

Företaget EW Finland och dess starke man Hans Jonasson köper företaget som äger Söderskärs fyr, en av de större turistattraktionerna i Borgåtrakten. Säljare är Sebastian Lönnqvist och Ari Laamanen.

– Då vi köpte fyren 2012 var den i dåligt skick, men nu är den upprustad. Det har krävt mycket, både mentalt och finansiellt. Det är nu tid för fyren att gå vidare till en ny ägare. Det känns som om vårt barn kommit i skriftskoleålder och nu ska ut och se världen, säger den förre ägaren Laamanen.

EW Finland hyrde i början av året trähusen på Söderskär efter en anbudstävling. Husen som ägs av Forststyrelsen, hyrdes tidigare av arkitekt Sebastian Lönnqvist och byggmästare Ari Laamanen.

Laamanen säger att Forststyrelsens beslut att hyra trähusen till EW Finland inte inverkade på beslutet att sälja, men att det nog försnabbade det. Laamanen är nöjd över att ha hittat en köpare som förstår sig på fyren och kan föra saken vidare.

Jonasson är hemma från området och företaget EW Finland driver rederiverksamhet.

– Tidigare har det varit två galningar, Sebastian och Ari, som hållit på med det här. Nu hittade vi en tredje galning som utvecklar saken på rätt sätt, säger han.

Söderskär är del av ett naturskyddsområde där fåglar häckar.

Jonassons talesman Oskar Berndtsson bekräftar köpet men vill inte kommentera. Det är företagets division Pörtö Line som kommer att förvalta fyren.