Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerpopulisterna lyckades inte segra över Socialdemokraterna i Wien

Från 2015
Uppdaterad 12.10.2015 07:51.
Michael Haeupl och Heinz-Christian Strache.
Bildtext Michael Haeupl och Heinz-Christian Strache.
Bild: EPA/ROLAND SCHLAGER

Österrikes högerpopulister gick starkt framåt i lokalvalet i Wien på söndagen, men de nådde inte ända fram. Socialdemokraterna behåller makten i huvudstaden.

Då nästan alla röster var räknade efter söndagens lokalval i Wien så hade högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) fått 32,26 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna segrat med 39,44 procent. Det skulle betyda att Socialdemokraterna förlorat nästan fem procent av sitt stöd, medan FPÖ gått framåt med sex procentenheter.

Opinionsmätningar hade förutspått en ännu större framgång för FPÖ.

Utom huvudstadens dåliga ekonomi och höga arbetslöshet så är det flyktingfrågan som har dominerat lokalvalet i Wien. Österrike är det land som vid sidan av Sverige och Tyskland tar emot flest flyktingar i Europa.

Ledaren för högerpopulistiska FPÖ, Heinz-Christian Strache, har krävt att Österrike bygger ett gränsstängsel för att hålla migranterna borta. Den sittande, socialdemokratiske borgmästaren Michael Häupl har talat för att flyktingar ska välkomnas i Wien.

Socialdemokraterna har styrt Wien under hela efterkrigstiden.Nu ser det alltså ut som om de kan fortsätta göra det - antagligen i koalition med de gröna precis som under den förra valperioden.