Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Benny recenserar Forza Motorsport 6 – muskelbilar, avgaser och... animeflickor?

Från 2015
Uppdaterad 12.10.2015 12:41.

Benny är oerhört imponerad av det nya Forza Motorsport. Han försöker förgivet övertyga Susanne och Ted om dess förträfflighet, men de kan inte riktigt ta Benny på allvar då han envisas med att ha animeflickor på bilarna. Kan du, kära tittare, ta honom på allvar?

Jag har ett rätt udda förhållande till bilar och racing. Antingen älskar man de förstnämnda, eller båda, men jag är en av de få människor som överhuvudtaget inte bryr mig om bilar “irl” men ändå bänkar mig framför teven varje formel 1-söndag och slukar de flesta racingspel jag kommer över. Jag älskar kampen, jag älskar det balettliknande spektakel som uppstår när två förare kämpar om samma placering, kurva efter kurva, varv efter varv. Men om du försöker dra mig till en verkstad eller förklara förträffligheten i din nyinköpta BMW blir jag snabbt uttråkad och börjar fundera på anime istället.

Av bilfanatiker för bilfanatiker

Därför har jag svårt att ta åt mig stora delar av presentationen i Forza Motorsport 6. Varje mästerskap och varje gren åtföljs av en kort presentation av namnkunniga motorjournalister som passionerat talar om de bilaffischer som prydde väggarna i pojkrummet, och i vissa fall fortsätter att pryda dem i vuxen ålder. Jag har inga bilaffischer på väggarna.

Jag har anime- och spelaffischer på mina väggar, och därmed framstår det som extremt logiskt för mig att lackera alla mina bilar i spelet med spelarskapade animemotiv. Jag föreställer mig att bildårar över hela världen blir fullständigt rosenrasade över att jag vågar klotta ner min svindyra Ferrari med en animeflicka som flinar brett. Och jag älskar det!

Fortza motorposrt
Bildtext Benny-senpai drar en repa.
Bild: Benny Holmström

Körkänsla i världklass

Jag är en nybliven Xbox One-ägare, så månne jag överreagerar lite på hur otroligt bra Microsofts handkontroll känns i racingspel. Kontrollens triggers skakar individuellt under acceleration och inbromsning, så resultatet är att jag får en mycket bättre känsla för bilen jag kör.

Dessutom är bilarnas interiörer väldigt imponerande – vanligtvis kör jag med motorhuvskameran i racingspel, men i det här spelet blev jag så distraherad av min blänkande motorhuv att jag hoppade in i bilen istället. Nu har jag vant mig helt och hållet och kan nästan inte tänka mig att köra med någon annan kameravinkel. En nyhet i Forza Motorsport 6 är också regnväder (och nattlopp). Vädret är inte dynamiskt som i Project Cars, men de djupa vattenpölarna drar i min bil på ett läskigt realistiskt sätt som ger loppen en helt ny nerv.

fortza motorsport
Bildtext Så här känner sig också Benny ibland när andra bilar blir alltför närgångna
Bild: Benny Holmström

Skräddarsydd utmaning

En av de saker jag alltid gillat mest i Forza Motorsport är hur det hanterar svårighetsgraden. I karriärläget tjänar man pengar för att köpa nya bilar och uppgradera de man redan har, men mängden pengar man tjänar varje lopp är helt upp till en själv. Om man ökar svårighetsgraden på datorförarna tjänar man mer pengar, om man kör med manuell växellåda tjänar man mer pengar, om man kör utan abs-bromsar tjänar man mer pengar. Man uppmuntras därför ständigt att göra spelet så utmanande som möjligt.

I Forza Motorsport 6 har man också introducerat “spelkort” som skräddarsyr spelet ytterligare – man köper en packe slumpmässiga kort som ger en både fördelar och nackdelar i loppen, man kan få ökad downforce på specifika banor, få mer erfarenhetspoäng vid slutfört lopp, eller förbinda sig till att köra ett lopp med slitna bromsar eller krasslig växellåda. Spelkorten ökar variation och tillför ett strategiskt element i den vanliga grinden: en uppskattad nyhet om ni frågar mig (och det gör ni om ni läser det här).

Bättre än Project Cars?

I våras utsåg jag Project Cars som den hårdaste konkurrenten till Forza Motorsport 6 i kampen om årets bästa racingspel. Banutbudet i Project Cars utklassar asfaltslingorna vi hittar i Forza Motorsport 6, och antalet fordonstyper gör Project Cars till ett mer varierande spel. Men Forza Motorsport 6 är så snyggt. Körkänslan är så bra att Turn 10 återigen går vinnande ur kampen. Om du bara ska köpa ett enda racingspel i år så köper du Forza Motorsport 6. Så enkelt är det.