Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sweet Billy Pilgrim har gett ut en höjdarplatta som ingen märkt

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Sweet Billy Pilgrim
Bildtext Sweet Billy Pilgrim
Bild: Sweet Billy Pilgrim / FB

Det finns vissa band och artister man som musikdiggare önskar att fler skulle upptäcka. För det är de värda. Sweet Billy Pilgrim är ett av dessa band.

Ända sedan Sweet Billy Pilgrims skivdebut för 10 år sedan har deras plattor fått utmärkta recensioner av musikkritiker, men trots det har den stora skivköpande allmänheten inte hittat dem.

Sweet Billy Pilgrim Motorcade Amnesiacs skivkonvolut
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Fakta om skivan:

Artist: Sweet Billy Pilgrim
Titel: Motorcade Amnesiacs
Utgiven: 2015
Vitsord: 4+/5

Kanske för att (främst) brittiska Sweet Billy Pilgrim är ett av dessa band som litet ändrar stil från platta till platta och således är aningen vanskliga att kategorisera i ett visst fack.

Även inom samma album låter de sig inte hindras av några onödiga musikaliska begränsningar.

Kryddar fritt

Pop och rock är ändå stommen i deras musik, men sedan drar de sig inte för att krydda med influenser från folkrock, americana, elektronica, konstrock och progressiv rock.

Själva kallar bandet sin musik för "thrash pastel" vilket torde täcka det mesta inom pop/rock.

Sweet Billy Pilgrims senaste album Motorcade Amnesiacs är ett album som har just den bredden. Det är en levande organism ända från början till slut som inte vilar ens i de mer stillsamma akustiska partierna.

Här finns fängslande melodier, progressiva finurligheter, dynamiska sångharmonier och en varmt ödesmättad stämning överlag.

Tankarna går stundvis till XTC, Prefab Sprout, Radiohead, Todd Rundgren, 10CC och varför inte litet Squeeze. Det finns även partier som luktar litet amerikansk koskällerock.

Mer helgjutet än tidigare

Trots bredden på stilar och influenser är Motorcade Amnesiacs ändå ett mer helgjutet album än Sweet Billy Pilgrim någonsin tidigare gjort. Helt enkelt deras bästa skiva hittills. Och det är inte litet det när det gäller Sweet Billy Pilgrim och den standard deras tidigare plattor hållit.

Mer om ämnet på Yle Arenan