Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Congratulations! - Cliff Richard 75 år

Från 2015
Porträtt av Cliff Richard 2014
Bildtext Cliff Richard fyller 75 år den 14 oktober 2015.
Bild: EPA / Ferdy Damman

Cliff Richard har haft den längsta och mest framgångsrika karriären i den brittiska popens historia. Succén började redan 1958 med den allra första singeln Move It. Då var Cliff bara sjutton år gammal. Nu fyller den evige ynglingen sjuttiofem!

I början av karriären lanserades Cliff Richard som en brittisk Elvis Presley. Både imagen och musikstilen lånades av Elvis, som var Cliffs stora idol. Men bara ett år efter genombrottet hade Cliff hittat sin egen stil, manifesterad i poplåten Living Doll, hans första etta på den brittiska singellistan.

Sen dess har det blivit hela fjorton stycken topplaceringar. Bara Elvis och The Beatles har haft fler ettor på den brittiska listan. Men Cliff slår dem med en hästlängd. Han är den enda som toppat listan fem decennier i följd, allt från 50-talet till 90-talet. Under årens lopp har han sålt över 250 miljoner skivor.

Religiös väckelse

Ändå höll Cliff själv på att stjälpa hela lasset precis då framgången var som störst. I mitten av sextiotalet genomgick han en religiös väckelse och övervägde allvarligt att lämna musiken för gott. Religiösa vänner övertalade honom lyckligtvis att fortsätta, och med facit på hand ser man att också den religiösa delen av hans produktion har varit framgångsrik. Cliffs största skivframgångar på 90-talet var julsånger och religiösa ballader.

Nya inmutningar

Men Cliff Richard har inte fastnat i den religiösa genren heller. 2009 återförenades han med sin forna kompgrupp The Shadows för en världsomfattande turné, som också besökte Finland. I samma veva kom skivan Reunited, där Cliff och The Shadows spelar nya versioner av sina gamla hitar.

Lagom till sin sjuttioårsdag 2010 gav Cliff ut ett album där han sjunger jazzstandards kompad av ett stort swingband. Året därpå kom en skiva med soulduetter med en rad amerikanska soulstjärnor som gästartister. I båda fallen var det fråga om nya genremässiga inmutningar för Cliff - till stor glädje för de fans som hunnit tröttna på ett decennium av julsånger.

Rykten och spekulationer

En artist av Cliff Richards kaliber får tyvärr vara beredd också på mindre önskvärd publicitet. Rykten, insinuationer och ibland till och med grova försök till smutskastning förekommer, och Cliff har fått sin beskärda del av den varan.

Flickvänner och dambekanta har inte saknats i Cliffs liv, men han har förblivit ogift. I den brittiska skandalpressen har hans status av evig ungkarl tidvis gett upphov till onödiga spekulationer om hans sexuella orientering. Cliff själv har alltid varit förtegen om sitt privatliv men har konstaterat att den främsta orsaken till att han aldrig gift sig och bildat familj är att han velat satsa allt på sin karriär.

Jubileumsturné

Cliff Richard har haft sina motgångar, men det är ändå den exempellösa framgången som dominerat hans långa karriär. Den är nu inne på sitt sjunde decennium, och fortfarande lyckas han på ett mirakulöst sätt förnya sig och hålla sig aktuell.

Den 14 oktober fyller Cliff Richard sjuttiofem år. Bemärkelsedagen firar han i arbetets tecken. Sedan slutet av september befinner sig Cliff på en jubileumsturné i Storbritannien. Turnén avslutas med sex konserter i Royal Albert Hall i mitten av oktober. Huruvida den brittiska turnén får en internationell fortsättning är ännu oklart.

Hör mer om Cliff Richards enastående karriär i Fokus på Cliff Richard.
Radio Vega torsdag 15 oktober kl. 18.03. Repris onsdag 21 oktober kl. 13.03.
Programmet ligger på Arenan i trettio dagar efter första sändning.