Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Radioberättande är hot stuff i Norden

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 09:32.
Emil Rothstein- Christensen, radiodokumentarist
Bildtext För att skicka in bidrag till ljudtvälingen Shortdox behöver man inte ha en lika professionell utrustning som Emil Rothstein- Christensen, dokumentarist från Danmarks radio. - Det räcker med en mobiltelefon!
Bild: yle

I Danmark fyller man konsertsalar med folk som vill höra på bra radio.

- Radioberättande är hot stuff hos oss och en växande trend i hela Skandinavien, berättar Emil Rothstein-Christensen från Danmarks radio.

Rothstein- Christensen ansvarar för kortdokumentärtävlingen Shortdox. Tävlingen är öppen för alla och vem som helst kan skicka in en ljudberättelse som maximalt får vara tre minuter lång.

Tävlingen, som har två år på nacken, har väckt ett stort intresse i Danmark.

- I år var bidragen av ännu högre kvalitet och bestod av allt från abstrakta ljudkollage till klassiska dokumentära berättelser och personliga essäer. Finaltävlingen var öppen för allmänheten och var en lyckad tillställning, berättar Emil Rothstein-Christensen.

Konstnärligt, politiskt och personligt

- I Danmark, och förmodligen i resten av Norden, är radioberättande på uppsving. Särskilt i storstäderna.

Radiomediet har blivit ett nytt sätt på vilket man uttrycker sig konstnärligt, politiskt och personligt. Det är lite som att vara med i ett rockband; alla är inte lika begåvade, men alla vill uttrycka sig och höras.

- Folk gillar att skapa och intresset för berättande är stort.

Via Shortdox erbjuds intresserade en plattform där man kan spela upp sina berättelser och en möjlighet till en professionell bedömning.

- Det finns en massa människor som skickat bidrag till oss särskilt nu kring finalen, berättar Emil Rothstein-Christensen.

Idén till Shortdox kommer från USA.

- Det var min kollega Ruth Storm som hade varit på Third Coast Festival i Chicago där de ordnar en dokumentärtävling i ljudberättande varje år. Festivalen är väldigt populär och samlar folk som vill lyssna och berätta goda historier.

Bilder för det inre ögat

- Ljudet har en intimitet som man inte kan få någon annanstans, säger Emil Rothstein-Christensen.

Dessutom skapar ljud bilder för det inre ögat, något som riktiga bilder och video inte klarar av. Fotografier och videomaterial fångar naturligtvis ens uppmärksamhet och genom att bildsätta ljudet sprider sig radiodokumentärer lättare på nätet. Men bilderna kan vara många saker, det behöver inte vara en-mot-en med ljudet.

- Jag kan tänka mig fler bilder som ett slags bakgrundsmusik till ljuddokumentären, förklarar Rothstein-Christensen.

För några år sedan var det en flicka som deltog i Shortdox med en produktion som bestod av ljudsekvenser som bandats under natten. Flickan talar ofta och mycket i sömnen. Hon ställde en smarttelefon in vid sängen och den bandade varje gång hon talade. Hon klippte sedan ihop en kortdokumentär av sitt absurda babbel.

- Historien var inte i sig särskilt speciell, men greppet var genialt och inspelningen var så kul, förklarar Rothstein-Chistensen

Årets vinnare, Stine de Voigt Klauman, använde också ett originellt grepp genom att låta sin 98-åriga mormor, som inte kan höra eller prata, spela huvudrollen. På så sätt kunde hon använda farmoderns tystnad både rolig och gripande. Där sade tystnad mer än 1000 ord.

Just nu pågår nationella tävlingar, bland annat här i Finland och i vår är det dags för den stora nordiska finalen i Köpenhamn. Bakom konceptet står de nordiska rundradiobolagen.

Gör en egen ljudberättelse och skicka in den till oss före den 30 november. Läs mer om shortdox här.

Lyssna på några av de danska bidragen här.

Du som är intresserad av bra radio och kan engelska kan lyssna på audioberättelser här.

Mer om ämnet på Yle Arenan