Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Speedtrap: Saker får gärna gå sönder

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:38.
Speedtrap
Bild: Samu Salovaara / Bandets FB-sida

Speedtrap sticker under hösten ut på än en Europaturné. DIY dvs "Do it yourself" mentaliteten är väldigt närvarande i Speedtrap-lägret. Det vill säga det gör inget om man inte får så mycket pengar för spelningarna eller om man får bo på ett hotell eller på någons golv. Så länge som spelningarna går bra och folk trivs.

Hittills har det gått väldigt bra för Speedtrap. Powerdose albumet från 2003 toppade mången människas lista på årets bästa skivor det året. Så det lär finnas väldigt många där ute som sett fram emot nya Straight Shooter plattan.

Då nyaste tillägget i bandet, Jaakko Hietakangas, blev ny medlem i bandet för cirka 1,5 år sedan, så var albumet redan till största delen skrivet. Vad gäller inspelningen av albumet så ville bandet där också att det skulle låta så äkta som möjligt. Det vill säga det stör inte om man spelar lite fel någonstans, eller om rösten bryter här och där. Under en tagning så tappade trummisen sina hörlurar och spelade låten till slut med lurarna hängandes vid sitt huvud. Den tagningen höll då.

Saker ska helst inte annars heller vara för finslipade. Bandets andra gitarrist, Ville Valavuo, berättar att han hellre spelar i små erövrade hus eller underground klubbar än på stora festivalscener.

- Det är svårt att få någon som helst publikkontakt då du står flera meter från publiken, säger Valavuo. Hellre spelar jag någonstans där folk hänger från taket och du kan känna publikens svett stänka på dig medan du spelar.

Gråtande tyska gubbar

Allt var kanske inte bättre förr, men det mesta var, tycker både Ville och Jaakko. Du behöver inte vara någon Nostradamus för att räkna ut att gamla gardets band slår hårdare än den yngre generationen.

- Vissa gamla band gör fortfarande bra skivor i dessa dagar. Som till exempel Satan, instämmer både Ville och Jaakko

Medan brittiska Satan tydligen håller måttet så gör inte alla andra veteraner det.

- Råkade lyssna på Iron Maidens nya album här om dagen, och visst var det tungt att lyssna på det, beklagar Ville. Samt brittiska Tank, som numera låter helt hemskt, fortsätter Ville.

- Det fanns i tiderna ett band som hette Blood Money. Vi brukade tidigare spela en cover av dem, berättar Ville. En kväll i Berlin förra året så drog vi igång med den, men ingen verkade riktigt tända på den. Förutom en gammal tysk gubbe som måste ha varit åtminstone 50 år gammal. Han blev helt galen när vi drog igång med låten och hoppade runt under hela låten med tårarna i ögonen. Sen slocknade han, skrattar Jaakko och Ville.

Speedtrap intervjuas av X3M:s Kjell Simosas.
Bildtext Speedtrap svarar på ungefär allt som Kjell Hell frågar.
Bild: Youtube/Skärmdump

Man överbord

Obskyra spelningar verkar vara Speedtraps grej. För ett tag sedan så var de med om en rätt exotisk konsert.

- Vi spelade på en liten båt som kryssade längs med en flod i Hamburg, berättar Jaakko och Ville. Det fanns knappt räcken på båten så risken var väldigt stor att folk skulle ha börjat trilla över bord mitt under gigget, säger Jaakko.

Det som gör Speedtrp till ett sällsynt band är det att de trots sin DIY-mentalitet aldrig någonsin varit tvugna att stå vid någon vägkant på grund att bilproblem.

- Man måste väl nacka i träd. säger Ville

- Vi har i och för sig en hel del turnéer på kommande så vi hinner nog ännu med det, fnissar Jaakko.

Hela intervjun med Ville och Jaakko från Speedtrap hör du här:

Supernova: Speedtrap , Ville & Jaakko

Programmet är inte längre tillgängligt

Metallväktarna

Mer om ämnet på Yle Arenan