Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sömnappar – fungerar de?

Från 2015
Hund som sover.
Bildtext Den här hunden har säkert mediterat. Eller så har han bara dimmat ljuset och läst en bok.
Bild: Eugene0126jp

Det finns massvis med olika sömnappar du kan ladda ner, men är de verkligen något att ha? Vi tar hjälp av sömnforskaren Christian Benedict.

Det är bara fyra timmar kvar till väckning och du kan inte somna. Kanske dags att ladda ner en sömnapp? De vanligaste är ljudappar, meditationsappar och appar som håller koll på sömncykeln.

gitarrmuseum
Bildtext Kanske en farfarsklocka kan få dig att somna? Eller så blir du riktigt irriterad.
Bild: Yle/Lone Widestam

Konstiga ljud kan fungera en stund

Det finns appar som spelar upp sövande ljud i form av till exempel syrsor, en farfarsklocka som tickar, regn och vågor som slår mot en strand. De kan faktiskt fungera helt okej för att få dig att slappna av och tänka på något annat än dina problem (eller vad det nu är som håller dig vaken).

- Jag tror det är hjälpsamt i början, men jag vet inte om det hjälper på lång sikt, säger Christian.

Att lyssna på konstiga ljud kan vara bra för att få igång en rutin, och sedan kan du skippa ljuden men ändå hålla dig till sovrutinen. Så en okej app att ladda ner, i alla fall så länge den är gratis.

Meditation kan fungera men en bok är lika bra

Studier visar att meditation är ett bra sätt att slappna av och förbereda dig på övergången från vakenhet till sömn. Ifall meditation fungerar på dig är det en bra stödande app för att få dig att somna.

Meditation
Bildtext Meditation används inom terapimetoden KBT.
Bild: Comstock

- Om meditation hjälper dig att slappna av är det bra, men du kanske inte behöver någon app för det. Kanske du i stället kan slappna av genom att dimma ljuset i rummet, eller läsa en bok. Du kanske inte behöver någon som sjunger i ditt öra för att du ska slappna av, säger Christian.

Är det riktigt illa är ändå meditation en bra grej, man använder det nämligen också i kognitiv beteende terapi, en terapi man kan gå i om man lider av insomnia.

Sömncykelappen fungerar inte

En app som inte hjälper dig att somna, men däremot att vakna pigg, är en app som håller koll på din sömncykel. Du laddar helt enkelt ner appen, lägger telefonen under kudden eller bredvid dig i sängen, och så håller den koll på din sömn.

Man med sladdar på huvudet.
Bildtext Kan din telefon göra det här? Det behövs nämligen för att se sömncykeln.
Bild: CC / Petter Kallioinen

När du sover går du in i olika stadier, bland andra djupsömn och drömsömn. Ifall någon väcker dig när du befinner dig i djupsömnen kommer du att vara väldigt trött och kanske lite förvirrad. Det här beror på olika ämnen i hjärnan. När du är vaken produceras en del ämnen, och när du sover andra ämnen. Om du plötsligt väcks när du egentligen ska sova innebär det att hjärnan är lite felprogrammerad. Det tar då 10 till 15 minuter för hjärnan att ställa om sig till vaket tillstånd.

Sömncykelappens uppgift är att väcka dig när du befinner dig i lätt sömn, alltså i ett så nära vaket tillstånd som möjligt. Tyvärr klarar inte en telefon av det här.

- Du kan inte ta en mobil, lägga den på din kudde och så känner den av signaler från din hjärna. Jag tror det är en app du kan ladda ner, men som inte har någon funktion, säger Christian.

För att hålla koll på sömnstadierna behövs elektroder på huvudet som kan mäta signaler. En telefon kan inte hjälpa dig med det. Så bortkastade pengar alltså!

Christians egen app

Christian är forskare på Uppsala universitet och han jobbar med att ta fram en vetenskapligt baserad app för att hjälpa folk att sova bättre. Syftet är inte att ha en app för att tävla med andra ekonomiskt, utan det är ett rent vetenskapligt intresse. Han brinner verkligen för sömn.

- Ett av de största problemen vi har i dag är att folk inte sover tillräckligt. Experter säger att man ska sova minst sju timmar per natt, och unga mellan 12 och 18 ska sova minst nio timmar per natt, men det fixar de inte. De sover definitivt mindre, säger Christian.

Våra sömntips

Myteriets redaktion har också haft svårt att sova ibland. Då hjälper det här:

  • Appen Meditations innehåller flera olika sorters meditationer, både för när du vill sova och när du vill ha mer energi.
  • När du vill få sömn kan en så kallad "kroppsskanning" fungera som meditationsform. Du kan testa på den här eller den här.
  • Läs en lugn och kanske lite tråkig bok. Den får absolut inte vara spännande.
  • Undvik att kolla på mobilen minst en halvtimme innan du går och lägger dig. Ljuset från skärmen gör dig piggare.
  • Andas tio djupa (alltså riktigt lugna och djupa) andetag samtidigt som du också räknar varje andetag. Oftast hinner du bara till sju innan du somnat.

Lösningen på problemet är att göra människor medvetna om sina sömnvanor. Till hjälp skulle man ha en sömnapp där man kan fylla i precis hur man sover.

- Om jag frågar dig nu - hur länge sov du i tisdags? Då kan du inte svara, för du minns inte, säger Christian.

Så även om du vet att det är viktigt att sova bryr du dig inte så mycket eftersom du inte minns hur du sover. Men om du har tillgång till exakta siffror och ett genomsnitt som du kan jämföra med, så kommer det att öka medvetenheten för ditt sömnmönster.

- Och du kan också att göra något för att förbättra den. Appen skulle ge feedback på din sömn och berätta vad du kan göra för att förbättra den. Just nu håller vi på och testar appen i Uppsala universitet, säger Christian.

Sömn är viktigt, amen!

Sömnbrist gör att du är trött och på dåligt humör. Du får också svårt att koncentrera dig och hantera stress. Christan säger att vi heller inte får inte glömma att det också finns andra konsekvenser som på lång sikt inte är bra för din hälsa: Störningar i ämnesomsättningen, du kan utveckla typ 2-diabetes, fetma och alzheimers.

- Sömn är ett måste, det är ingen lyxvara. Sömn hjälper oss att lagra saker i minnet och att rensa bort ämnen från hjärnan som kan vara skadliga på lång sikt. Sömn är en viktig period eftersom den stödjer så många funktioner – både psykologiska och kroppsliga … amen!

Hur brukar du göra för att somna? Tipsa gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan