Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Man från Helsingfors åkte fast för en serie sexbrott

Uppdaterad 12.10.2015 16:41.
Ett ensamt barn

Flickorna var 6-17 år gamla när brotten ägde rum. Den 31 år gamla mannen kontaktade sina offer på internet. Det sexuella utnyttjandet skedde både via nätkamera och rent fysiska träffar.

En 31-årig man från Helsingfors misstänks för sexövergrepp mot åtminstone 36 flickor i åldern 6-17 år, meddelar polisen som nu är klar med förundersökningen.

- Helsingforspolisen utreder också andra liknande fall. Den här sortens brott blir konstant fler och offren allt yngre, säger kommissarie Teija Koskenmäki-Karaharju som leder undersökningen.

Mannen misstänks förutom för sexuellt utnyttjande av barn också för bland annat innehav och spridning av bildmaterial som kan klassas som barnporr och för sexköp av minderårig.

Mannen greps i april och har suttit häktad sedan dess.

Hittade offren på nätet

Mannen har tagit kontakt med flickorna via internet - bland annat via spelsidor riktade till barn.

I en del av fall misstänks han ha utgett sig för att vara ett barn medan han i andra fall berättat sin riktiga ålder. En del av fallen av utnyttjande misstänks ha skett via nätkamera. Mannen tros också ha träffat offren och haft samlag med dem.

Vanligt med fler offer

Övergreppen har skett mellan åren 2007 och 2014. Utredningen har tagit tid eftersom mängden material är omfattande, och det har tagit länge att hitta offren för övergreppen - och tillnärmelsevis alla offer har inte kunnat identifieras.

- Fallen kommer ofta upp till ytan i samband med undersökning av andra brott. Det händer också ofta att barnets förälder upptäcker material på barnets dator, blir misstänksam och går till polisen. Enskilda brottsanmälningar kan växa och visa sig vara en större helhet, säger Koskenmäki-Karaharju.

Terhi Toivonen – Yle Uutiset

Översättning: Elsa Kemppainen