Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagsdam på hotad skola: ”Lite obehagligt”

Från 2015
Linda Sällström, landslagsträningar 2015.
Bildtext Landslagsanfallaren Linda Sällström studerar till läkare vid Lunds universitet i Sverige.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Det blev ingen skola för den läkarstuderande fotbollsspelaren Linda Sällström på måndagen.

Det var i morse som Lunds universitet i Sverige meddelade att man håller stängt hela måndagen. Orsaken var ett anonymt hot mot skolan på mobilapplikationen Jodel.

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon”, stod det i meddelandet.

Linda Sällström, Finland-Montenegro, hösten 2015.
Bildtext Linda Sällström har gjort tredje mest mål (26) i Finlands damlandslag genom tiderna.
Bild: Str / Lehtikuva

Linda Sällström, som går läkarprogrammet i Lund, läste om hotet på Facebook på söndagskvällen, när några klasskamrater hade fått ögonen på meddelandet.

– Det är ju tråkigt att sånt händer och man ska ta det på största allvar. Men om det sen egentligen var ett seriöst hot eller inte, vet jag inte, säger Sällström när Yle Sporten ringer upp på måndag eftermiddag.

Inte skrämmande att återvända

Det var universitetet som tog beslutet att hålla stängt, inte polisen. Många oroade studenter hörde sig av till skolan och kände sig otrygga.

– Jag hoppas de får tag i personen som ligger bakom det här och att den straffas, så det inte blir nån grej att unga kanske känner att ”hej, kiva, om man skriver anonyma hot så behöver man inte gå till skolan nästa dag”.

På tisdag har Lunds universitet igen öppet som vanligt. Sällström menar att det inte känns skrämmande att återvända till skolan.

– Nä, jag tror chansen att något skulle hända inte är jättestor, konstaterar hon, men betonar samtidigt att det är viktigt att dylika hot inte sopas under mattan.

– Det är lite obehagligt. Man vet ju att sånt har hänt förut framför allt i Finland, inte så mycket här i Sverige, men ändå är det absolut bra att det tas på allvar.

Kombinerar fotboll med läkarstudier

Linda Sällström, som till vardags spelar för Vittsjö i damallsvenskan, inledde denna höst studier i Lunds universitet och målet är att bli läkare – i sinom tid.

– Det är nog ganska långt borta ännu, jag har ju bara några veckor bakom mig. Det är många långa år kvar, skrattar Sällström.

– Det går inte så jättebra att kombinera med fotbollen och tiden får utvisa hur länge det tar att bli klar. Jag hoppas åtminstone komma under tio år.