Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alaja förbluffad över korruptionen inom Fifa – visste ingenting

Från 2015
Uppdaterad 12.10.2015 22:13.
Det regnar pengar över Sepp Blatter.
Bildtext En massiv korruptionshärva har nystats upp kring Sepp Blatter.
Bild: EPA

Finlands Bollförbunds Pertti Alaja uttalar sig om korruptionen inom det internationella fotbollsförbundet Fifa i Yles TV-program MOT på måndagskvällen.

Uppnystningen av korruptionshärvan började i maj då flera höjdare inom Fifa arresterades i samband med ordförandevalet i Zürich.

Pertti Alaja menar att han inte hade någon aning om korruptionen.

– Alla togs helt på sängen. Det kom så överraskande som något bara kan komma. Det var en overklig situation, beskriver Alaja i MOT.

Pertti Alaja och Michel Platini, 2014.
Bildtext Pertti Alaja (t.v.) tillsammans med Michel Platini.
Bild: Lehtikuva

Rykten om vidsträckt korruption inom Fifa har cirkulerat redan i många års tid, men först nu har konkreta bevis kunnat presenteras.

– Det har funnits rykten och vi har diskuterat dem på olika möten, men inte har vi sett några bevis. Inte får de nationella förbunden se några bevis, säger Alaja.

”Platini är väldigt omtyckt”

Självaste Fifas ordförande Sepp Blatter och hans kollega i det europeiska fotbollsförbundet Uefa, Michel Platini, stängdes förra veckan av i tre månader av Fifas etiska kommitté.

Före den senaste vändningen målades Platini allmänt upp som den starkaste kandidaten att ersätta avgående Blatter, men avstängningen grusar i praktiken fransmannens planer.

Bollförbundet hann redan i september proklamera sitt stöd för Platini i vårens ordförandeval. MOT intervjuade Alaja innan nyheten om Platinis avstängning briserade.

– Platini är väldigt omtyckt, hans stil är totalt annorlunda. Vi är helt säkra att han är en väldigt bra kandidat att förnya Fifa, sade Alaja då.

Se MOT här:

FIFA, brottet och Bollförbundet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln