Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Östra Vanda får svenskt språkbad

Från 2015
Uppdaterad 13.10.2015 05:22.
En flicka sitter i en skolbänk och skriver på sin lärplatta.
Bild: Johanna Ventus / Yle

Ny tvåspråkig undervisning ska fördela språkkunskaperna jämnare inom staden. Utbildningsnämnden i Vanda har bestämt att utvidga språkbadsverksamheten i skolorna.

Just nu finns tvåspråkig undervisning bara i västra Vanda, men nu ska det bli ändring på den saken. Från och med hösten får också östra Vanda språkbada på svenska.

Jämnare fördelning

Carita Haga vid utbildningsnämnden säger att alla var enhälligt positiva till mer språklig diversitet inom skolan också i östra Vanda.

- Språkkunskaperna fördelas jämnare inom staden.

Den nya, tvåspråkiga gruppen ska göra områdena mer jämlika genom att erbjuda svenskspråkig undervisning också öster om Tusbyvägen. Därtill vinner såväl eleverna som hela området på ett mångsidigt kunnande inom olika språk.

- Viljan att öka kunnandet i olika språk är starkt i Vanda. Attityden gentemot svenskan har jag upplevt som positiv, säger Haga.

Start redan 2016

Målet är också att bygga grunden för ett livslångt lärande av olika språk och uppmuntra en förståelse för olika kulturer.

Gruppen startar i Viertolan koulu från och med hösten. Därifrån skulle de första eleverna fortsätta med det svenska språkbadet i Peltolan koulu år 2022.

- Det är viktigt att verksamheten ordnas på lång sikt så att språkbadet fortsätter från ett stadium till ett annat i undervisningen, säger Haga.