Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysktillverkad missil sköt ner MH17

Från 2015
Uppdaterad 13.10.2015 20:21.
Nyhetsvideor: Animation över MH17-planets sista stunder - Spela upp på Arenan

Den nederländska rapporten bekräftar att det var en rysktillverkad missil som sköt ner MH17, som kraschade i det rebellkontrollerade östra Ukraina sommaren 2014.

Splitter från missilen har hittats i kropparna från besättningen.

Talesmannen Tjibbe Joustra för den nederländska haverikommissionen säger att missilen träffade den främre delen av planet. Tre personer i cockpit dödades omedelbart och den främre delen av planet slets loss.

Missilen exploderade strax utanför vänstra delen av cockpit. Mikrofoner i cockpit har registrerat ljudet av explosionen och man har hittat splitter av missilen inne i planet.

Nyhetsvideor: Animation över BUK-missilens krasch med det malesiska planet - Spela upp på Arenan

" Ingen trodde att passagerarflyg skulle vara i fara"

Enligt rapporten förlorade passagerarna medvetandet ögonblickligen och dog till följd av trycksänkningen.

- Många frågar varför planet flög över ett konfliktområde. Svaret är att alla trodde det var säkert. Ingen trodde att passagerarflyget skulle vara i fara, säger Joustra.
Luftrummet borde ha stängts av ukrainska myndigheter.

Haverikommissionen säger avslutningsvis att det krävs mer utredning för att avgöra avskjutningsplatsen. Kommissionen har tagit ställning till orsakerna till kraschen men inte till vem som bär skulden för kraschen.

Rapporten tar ställning till fyra frågor

Rapporten tar ställning till bland annat fyra frågor. Vad som fick planet att explodera i luften? Varför en del av de anhöriga tvingades vänta i fyra dagar för att få en bekräftelse på att deras anhöriga var ombord på planet? Hur länge passagerarna var vid medvetande innan de dog?

I Nederländerna pågår en annan utredning som ska ta ställning till vem som bär skulden för kraschen, och den väntas bli klar nästa år.

Malaysia Airlines-planet med 298 personer ombord var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur då det sköts ned den 17 juli i fjol. Ingen överlevde nedskjutningen.

Rekonstruktion av det plan som sköts ner i ukrainskt luftrum
Bildtext Rekonstruktion av det plan som sköts ner i ukrainskt luftrum
Bild: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ryssland tillbakavisar rapporten

Rysslands vice utrikesminister Sergei Rjabkov anser att utredningen är politisk och partisk. Han säger att Ryssland har försökt få till stånd ett samarbete kring utredningen men att utredarna inte var intresserade av informationen som Moskva innehar.

Tidigare under tisdagen uppgav den ryska vapentillverkaren Almaz-Antei att de test som företaget gjort visar att det var en rysk BUK-missil som träffade planet. Missilen ska ha avfyrats från en by i östra Ukraina som kontrollerades av ukrainska styrkor.

Det ryska företaget hävdar att missilen som träffade var av modell BUK-M1 9M38 som inte tillverkats efter år 1986. Almaz-Antei hävdar att ifrågavarande missilmodell inte används av den ryska militären.

Ett misstag

Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för att ligga bakom nedskjutningen.

Flertalet forskare anser att det var proryska separatister som sköt ner planet av misstag och det egentliga målet var det ukrainska flygvapnets plan som flög över konfliktområdet. Dagen innan hade proryska separatister lyckats med att skjuta ner ett ukrainskt militärflyg.

Efter att flyget skjutits ner hade det på webbplatser som ligger nära rebellerna börjat cirkulera uppgifter om ett nedskjutet ukrainskt militärt transportflyg.

Bland annat hade den högt uppsatte rebelledaren Igor Strelkov publicerat kommentarer där han meddelade att ett ukrainskt militärplan skjutits ner, men de uppgifterna togs snabbt bort efter att det kommit fram att det inte rörde sig om ett militärflyg.

Läs också:
65 offer identifierade från MH17
Jatsenjuk: Internationell utredning ska slå fast sanningen om MH17
Första offren från MH17 anlände hem
USA: Nedsjutningen sannolikt ett misstag

Diskussion om artikeln