Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dystra utsikter för Point College

Från 2015
borgå handelsläroverk och porvoon terveydenhuolto-oppilaitos i Borgå
Bildtext Point Colleges lokaler är i dåligt skick.
Bild: YLE/Stefan Härus

De östnyländska kommunerna vill gärna ha ett gemensamt campus, men helst ska det inte kosta dem något. Mest dystert ser det ut för Point College som är i akut behov av nya lokaler.

Yrkesinstitutet Inveon ska spara 150 000 euro nästa år och inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Utbildningarna drabbas troligtvis inte, men man ska till exempel fundera på sina lokaler.

De flesta östnyländska kommunerna har gett Borgå budskapet om att ett gemensamt campus gärna får planeras, men att det helst inte ska kosta kommunerna något.

Till tidningen Östnyland säger Inveons direktör Johan Söderberg att det antagligen betyder ett slut på hela campusdiskussionen. Söderberg menar också att Point Colleges sits är den svåraste eftersom skolan har sålt sina lokaler åt Borgå stad och hyr in sig på olika platser.

Point College väntar på campus

Markku Välimäki som är styrelseordförande för Point College säger till Yle Östnyland att Söderberg i hög utsträckning har rätt. Det ser ganska dystert ut just nu.

– En del av den fastighet vi har sålt åt Borgå stad är i dåligt skick och kan inte användas. Därför har vi länge väntat på att campusfrågan skulle röra på sig, säger Välimäki.

Point College har verksamhet på fyra ställen och det finns redan ett mellanbeslut om att koncentrera verksamheten till tre platser.

Den 20 oktober har styrelsen möte, och då är ett förslag att man i två och ett halvt eller tre år ska se över lokalerna för att kolla om de kan minskas ytterligare.

Bygga själv eller hyra lokaler

Skolan är ändå i akut behov av nya lokaler.

– Vi har sagt att planeringen av ett gemensamt campus måste börja omedelbart så att vi på våren vet om det blir något av det, säger Välimäki.

Om frågan inte börjar röra på sig i november och det verkar som om det inte blir något gemensamt campus måste Point College börja förbereda sig på andra lösningar.

En möjlighet är att börja planera ett nybygge och begära en tomt för det. En annan möjlighet är att någon instans erbjuder sig att hyra ut lokaler åt Point College.

– Att vi själva skulle bygga och börja äga fastigheter är nog en dålig lösning. Hellre går vi inför en leasingmodell eller att vara hyresgäster. Men att själva bygga är också en möjlighet som finns med på kartan.