Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Onödig oro över psykjourens flytt från Aurora

Från 2015
Uppdaterad 13.10.2015 14:29.
Bildtext Den psykiatriska jouren flyttade från Aurora sjukhus till Haartmanska sjukhuset och Malms sjukhus.
Bild: YLE/Fred Wilén

Förflyttningen av den psykiatriska jouren från Aurora sjukhus till Malms sjukhus och Haartmanska sjukhuset gick bra. Det säger verksamhetsledaren för psykosociala föreningen Sympati.

För ett halvt år sedan stängdes den psykiatriska jouren vid Aurora sjukhus och klienterna hänvisades till Haartmanska och Malms sjukhus. Många var missnöjda med beslutet.

- Vi undrade då varför man skulle förstöra någonting som fungerar bra inom den psykiska vården, säger Miivi Selin-Patel som är verksamhetsledare vid psykosociala föreningen Sympati och som jobbar med mentalhälsofrämjande verksamhet inom huvudstadsregionen.

Miiva Selin-Patel, verksamhetsledara på Sympati
Bildtext Miivi Selin-Patel tycker att psykjourens flytt från Aurora gått bra. Hon är ändå skeptisk till att man hotar att lägga ner Mariefors sjukhus.
Bild: Yle/Carina Bruun

”Vi var skeptiska”

Mariefors sjukhus ligger i en unik miljö. Den unika miljön förflyttas inte till Tölö. Forskning visar att det är positivt i processen att blir frisk att få vara i en vacker miljö och att få vara en del av naturen.

Selin-Patel var skeptisk till att jouren på Haartmans skulle fungera på ett lika bra och tryggt sätt som den gjorde på Aurora sjukhus.

– När man kommer till en jour och är i psykos så måste man få komma till en trygg miljö och veta att man blir bra omhändertagen. Det fanns en risk i att det i Haartmanska skulle finnas en massa andra patienter, en helt annan fart och att de psykiatriska patienterna inte skulle få lika fort den vård de behövde, säger Selin-Patel.

Det gick förvånansvärt bra

I efterhand medger hon att det gått förvånansvärt bra på Haartmanska och i Malm.

Selin-Patel säger att man tog i beaktande patienterna på ett helt nytt sätt. Det här märktes bland annat under renoveringen av Malms sjukhus.

- De funderade på hur utrymmena också skulle vara ändamålsenliga för psykiska patienter. Och de lyckades.

Väntrummet vid Haartmanska sjukhuset i Helsingfors.
Bildtext Haartmanska sjuhuset tog över psykjouren.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Nu är du skeptisk till att Mariefors sjukhus kanske läggs ner och att patienterna förflyttas till Haartmanska sjukhuset. Varför?

- Mariefors sjukhus har en lång historik och ligger i en unik miljö. Och den unika miljön förflyttas inte till Tölö. Forskning visar att det är positivt i processen att blir frisk att få vara i en vacker miljö och att få vara en del av naturen.

Du var också skeptisk när Auroras psykiatriska jour förflyttades till Haartmanska, men det gick bra. Varför skulle det inte kunna gå lika bra den här gången?

- Visst kan det bli bra, men vår skepticism kommer också från hur det har skötts tidigare. Tidigare när sjukhus lagts ner och enheter flyttats till öppenvården så har det inte fungerat och då har patienterna lidit.