Monstret i labyrinten
Vilse i ett virrvarr av gångar, med en blodtörstig best som väntar bakom hörnet. Den mardrömmen har härjat i våra berättelser under flera tusen år. Och den handlar om faderskap.
I slutet av The Shining jagar Jack Torrance sin son Danny genom en labyrint av barrhäckar, med yxan i högsta hugg. Klimaxen för första säsongen av True Detective äger rum i ett dunkelt tunnelsystem fullt av bisarr religiös symbolik. Någonstans i mörkret väntar en barnamördare. Sinuhe egyptiern vandrar in i labyrinten på Kreta, ser sin älskade knivmördas av en präst, och sedan det ruttnande kadavret av en tjurgud.
Där, på Kreta, finns berättelsernas gemensamma källa. Kung Minos hustru Pasifaë förälskade sig i en tjur, lyckades para sig med den, och födde människotjuren Minotauros. Minos lät konstruera en labyrint där vidundret fick bo – och slafsa i sig jungfrur och ynglingar som tvingades in i gångarna.
Död och faderskap
Labyrinterna är fulla av död. Av dem som går in är det varje gång någon som aldrig kommer ut. Nästan lika stark är den sexuella laddningen. Men det genomgripande temat i den grekiska myten om Minotauros är relationen mellan far och son.
Minotauros är son till Minos hustru, alltså blir han Minos son. Skamfläck, skräck och börda, det är han, men likväl en son. Minos gömmer honom, men matar honom med ungdomar.
Det var uppfinnaren Daidalos som skapade labyrinten. Det var också han som på något märkligt vis bistådde Pasifaë i hennes kärleksförbindelse med tjuren. Som straff blir han själv kastad in i labyrinten tillsammans med sin son, Ikaros. Daidalos bygger vingar av vax åt dem. De lyckas flyga iväg. Men Ikaros flyger för nära solen, vingarna smälter, och han störtar ner i havet.
Barn som medel
Mytens berättelsetrådar är fulla av tolkningsmöjligheter. Minos stuvar undan Minotauros – liksom föräldrar i alla tider föst undan sina barn då de inte passar in. Minos använder sin monsterson som vapen, som ett redskap till förtryck – liksom väl alla föräldrar mer eller mindre medvetet använder sina barn som medel till att vinna egna fördelar. Det kan sedan handla om något så smått som att få uppskattande blickar på gatan, eller en inre bekräftelse om att ens liv trots allt varit viktig.
Daidalos vill rädda Ikaros. Men ingen förälder kan ge frihetens vingar åt sitt barn, dem måste barnet skaffa själv.
Theseuskomplexet
Men den mest gåtfulla av mytens berättelser om faderskap är den om Theseus. Det är Theseus som till sist slår ihjäl Minotauros. När han återvänder från detta uppdrag, kastar sig hans far, kung Aigeus av Aten, från en klippa ner i havet.
Myten om Theseus innehåller flera märkliga luckor, oförklarade sammanhang, och dessutom på de mest centrala punkterna i berättelsen. De luckorna har sysselsatt min fantasi under flera års tid. Till sist tror jag mig förstå vad det är myten vill säga.
Resultatet presenterar jag i Theseuskomplexet, en radioessä om fäder, söner och outplånlig otillräcklighet 30.12 kl. 17:10 i Radio Vega och på Arenan.