Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ungern ytterst nära EM-plats

Från 2015
Uppdaterad 13.10.2015 15:31.
Lukas Hradecky och Adam Szalai, Ungern-Finland, EM-kvalet, november 2014.
Bildtext Adam Szalai och Ungern får vänta på kvällens resultat.
Bild: EPA / All Over Press

Inför tisdagens sista gruppspelsomgång är det bara Turkiet som kan snuva Ungern på en säker EM-plats. Men för att det ska ske krävs att vissa matcher slutar på ett visst sätt. Det här blir rätt så invecklat!

En snabb titt på EM-kvalgrupperna skulle ge vid handen att Ukraina, Kroatien eller Norge skulle avancera direkt till fotbolls-EM som bästa grupptrea. Men så är inte fallet. Poängen som lagen samlat mot gruppjumbon tas nämligen bort när jämförelsetalen räknas.

Det innebär att Norge går miste om 6 poäng, eftersom landet besegrade tabelljumbon Malta två gånger. Om Kroatien vinner över Malta i kväll gäller samma sak.

Ukraina gick samma öde till mötes: man besegrade gruppjumbon Makedonien två gånger vilket innebär att laget går miste om 6 poäng när man jämför grupptreorna.

I stället är det Ungern som ligger bäst till – åtminstone innan tisdagens avslutande matchomgång.

Det kan magyarerna delvis tacka Grekland för: hellenerna blev överraskande sist i sin grupp – en jumboplats som på förhand var vikt för Färöarna eller rentav Finland. Ungern fick bara en poäng av Grekland och går således bara miste om 1 poäng vid jämförelse av grupptreorna.

Den enda risken att Ungern petas ner från positionen som bästa grupptrea och garanterad EM-biljett är följande scenario:

1. Turkiet besegrar Island
2. Kazakstan besegrar Lettland

Det skulle innebära att Turkiet blir grupptrea och att Kazakstan går om Lettland, som faller till jumboplats. Det skulle i sin tur innebära att Turkiet bara går miste om 2 poäng vid jämförelsen eftersom turkarna bara klarade av två gånger oavgjort mot letterna.

Turkiet skulle i det fallet ha totalt 18 poäng i A-gruppen. Två poängs bortfall betyder 16 poäng som jämförelsetal, det vill säga samma summa som Ungern. Men i det fallet skulle Turkiet ha en bättre målskillnad än Ungern.