Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya attacker under ”Vredens dag” i Israel

Från 2015
Uppdaterad 13.10.2015 16:47.
Israelisk räddningspersonal på plats efter knivattack i östra Jerusalem.
Bildtext Israelisk räddningspersonal på plats efter knivattack i östra Jerusalem.
Bild: EPA/ATEF SAFADI

Nya våldsdåd skakar Israel. Under morgonen och förmiddagen på tisdagen har flera våldsdåd ägt rum i Jerusalem och i närheten av Tel Aviv.

I två separata attacker ska tre människor ha dödats och omkring 20 skadats. Två män sköt och knivhögg människor på en buss i Jerusalem. Två personer dödades och minst fyra skadades. Enligt uppgifter från Reuters ska den ena gärningsmannen ha dödats och en andra gripits på plats.

Israeliska medier skriver att en säkerhetsvakt övermannat den andra gärningsmannen och skjutit ihjäl honom.

- Jag var hemma och hörde mellan 20 och 30 skott mellan poliserna och terroristerna, sade en man som bor i närheten till nyhetsbyrån AFP.

Några minuter senare körde en man sin bil på en busshållplats i centrala Jerusalem för att sedan stiga ut och börja knivhugga människor i närheten. En person dödades och flera skadades, enligt poliskällor.

Tidigare under morgonen har sex personer skadats i två separata knivattacker i Raanana, en förort till Tel Aviv.

Netanyahu sammankallar säkerhetskabinett

Sex israeler och 27 palestinier, av vilka nio misstänkta gärningsmän, har dödats i attacker och sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor under de senaste två veckorna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sammankallat sitt säkerhetskabinett för att behandla säkerhetsläget i landet.

De flesta knivattacker har skett i östra Jerusalem. Till skillnad från Västbanken är palestinier i östra Jerusalem fria att röra sig i Israel.

Jerusalems borgmästare, som tidigare uppmanat israeler att beväpna sig, föreslår att Jerusalems arabiska stadsdelar spärras av. Gilad Erdan, den israeliske ministern för intern säkerhet har också sagt att han överväger att göra det lättare för israeler att få vapentillstånd.

”Vredens dag”

Palestinska organisationer som Hamas och det delvis väststödda Fatah har utlyst en så kallad ”vredens dag”. En representant för Hamas i Jerusalem har lovordat dagens attacker.

Våldsamma protester har gått av stapeln i de ockuperade palestinska områdena på Västbanken och våldsamheterna har också spridits till Gaza.

Israelisk polis uppger att gärningsmännen bakom den senaste tidens attacker är så kallade ensamma vargar och inte medlemmar av etablerade palestinska organisationer. Flera gärningsmän har också varit mycket unga. Tidigare i veckan knivhöggs en trettonårig pojke av en jämnårig.

En hämndattack har också inträffat då en israel knivhögg två israeliska araber och två palestinier i staden Dimona i södra Israel förra veckan.

Tempelberget i centrum

Bakom det eskalerade våldet ligger konflikten om Tempelberget i Jerusalem, som är helig både för både judar och muslimer. Tempelberget är judarnas viktigaste heliga plats. På samma berg finns Al-Aqsa-moskén som är den tredje viktigaste helgedomen för muslimer.

Under det senaste året har allt fler judar besökt Tempelberget och många muslimer oroar sig nu för att deras rätt att besöka Al-Aqsa-moskén inskränks. Netanyahu har upprepade gånger sagt att han inte kommer att ändra på reglerna på berget. För närvarande får både muslimer och judar besöka berget, men endast muslimer får be där.