Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömsmotstånd i ödesmatch – Finland utmanar EM-värden

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Åttondelsfinal: ITA - FIN - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Klockan 21.25 ikväll inleds sändningen från Finlands och Italiens åttondelsfinal i volleyboll-EM. I de två senaste EM-turneringarna är det just Italien som slagit ut Finland.

I inbördesmöten leder Italien med 28–9 och Finlands senaste seger kom då nuvarande chefstränaren Tuomas Sammelvuo var bara två år gammal, det vill säga för 37 år sedan. Efter det har Italien varit bättre i alla 18 matcher.

Fem av dessa förluster har kommit i de fyra senaste EM-turneringarna. År 2013 och 2011 satte Italien punkt på Finlands turnering i kvartsfinal och ikväll har de igen chans att avancera på Finlands bekostnad, den här gången i åttondelsfinal.

För Finland innebär mötet med turneringsvärden att man efter ikväll har spelat mot alla tre medaljörer från senaste Europamästerskap. I gruppskedet blev det stryk av de regerande mästarna Ryssland och av senaste turnerings trea Serbien. Italien har tagit silver i två senaste EM.

Det här blir alltså redan den tredje volleybollsgiganten som Tuomas Sammelvuos mannar kommer att möta inom bara fem dagar. Ännu har det inte blivit några setsegrar mot tungviktarna, men man får hoppas att Ryssland och Serbien fungerat som bra förberedande motstånd inför kvällens ödesmatch.

Tungt artilleri

Italien slutade tvåa i grupp B där de förlorade mot Frankrike med 2-3 i matchen som avgjorde gruppsegraren. I september kom de tvåa efter USA i Världscupen och säkrade då sitt deltagande i OS i Rio de Janeiro. I Europarankingen ligger Italien på delad andra plats.

Det handlar inte om ett lika långt lag som Finlands tidigare motståndare Ryssland och Serbien, men vapen saknar italienarna inte. Ivan Zaytsev och Osmany Juantorena kommer att orsaka stora problem för det finländska försvaret, och framförallt i mottagningen måste Finland vara redo då både Zaytsev och Juantorena har en serve som hör till de kraftigaste i världen.

En av lagets intressantaste spelare är också Simone Gianelli som erövrat rollen som passare som bara 19-åring. Vid sidan av Zaytsev och Juantorena har han matat också Filippo Lanza som är lagets tredje farliga bössa i anfallet.

Matchen startar klockan 21.30 i TV2 och referas på svenska av Janne Karinkanta. Vinnaren kommer att möta Ryssland i kvartsfinal.