Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands EM över – Italien eliminerade igen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Jukka Lehtonen och Urpo Sivula försöker blocka Italiens Ivan Zaytsev.
Bildtext Jukka Lehtonen och Urpo Sivula försöker blocka Italiens Ivan Zaytsev.
Bild: Lehtikuva

Finlands EM i volleyboll slutade i en åttondelsfinalförlust mot Italien. De europeiska toppländerna visade i den här turneringen att Tuomas Sammelvuos Finland inte hör till samma sällskap.

Finland hängde hyfsat bra med i matchen mot Italien men förlorade i tre raka set med siffrorna 19–25, 16–25, 22–25. Det var egentligen bara i under andra hälften av andra set som Finland blev överkört.

Då slog Osamny Juantoreno sönder det finländska försvaret och vände Finlands 13–9 och 14–11 ledning till en tydlig setseger för Italien.

I tredje set ledde Finland med 21–20 och såg ut att ta ett poäng till, men Italiens videoutmaning resulterade istället i en italiensk utjämning. Turneringen fick ett snopet slut då Finlands lagkapten slog sin serve i nätet då Italien hade sin andra matchboll.

För Finlands del är turneringen nu över medan Italien fortsätter till kvartsfinal där de imorgon kommer att möta den regerande Europamästaren Ryssland. Även de två senaste EM-turneringarna har slutat i en förlust mot Italien. Både år 2013 och 2011 var Italien bättre i kvartsfinal.

OS-kvalplatsen tröstar

Finland spelade fyra matcher i Busto Arsizio och lyckades vinna bara Slovakien. Det övriga motståndet kom sedan från världstoppen och dem kunde Finland inte rå på.

Ryssland, Serbien och Italien visade att Finland helt enkelt inte hör till samma kast. Mott toppnationerna lyckades Finland inte vinna ett enda set.

Tuomas Sammelvuos mannar lyckades ändå lämna Slovakien bakom sig i turneringen vilket innebär att Finland får spela om en plats i OS. I januari ordnas den europeiska OS-kvalturneringen i Berlin där kontinentens toppländer igen möter varandra.