Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Resurslärare behövs för att stoppa stök i Jakobstadsskola

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Etelänummi skola i Jakobstad
Bildtext Etelänummi skola i Jakobstad.

Etelänummi högstadium i Jakobstad har haft många fall av störande beteende och dåligt uppförande bland eleverna. Skolan har ett flertal gånger tvingats avstänga elever från undervisningen.

Nu hoppas man lösa problemen genom att anställa en resurslärare. En personalundersökning väckte också oro då den visade att lärarna utsattes för stor belastning.

Stadsstyrelsen i Jakobstad föreslår att Etelänummi beviljas högst 21 500 euro för att utvidga resursundervisningen under 2015.

- Situationen var alarmerande senaste läsår och det var ett tungt år även för lärarna, säger Kim Pitkäkangas som är rektor på Etelänummi -skola.

Skolan har redan nu tagit till åtgärder som parkklass -verksamhet och samarbete med familjearbetare och läget har redan blivit betydligt lugnare.

- De åtgärder vi vidtagit har redan gett resultat, säger Pitkäkangas.

Berör en liten del av eleverna

Pitkäkangas beskriver problemen i Etelänummi som typiska för högstadieskolor, ohyfsat beteende och elever som inte bryr sig om skolgången. Pitkäkangas påpekar att problemen ändå enbart berört en liten del av eleverna.

Skolan har i detta nu en resurslärare men ytterligare en behövs för att förebygga nya problem.

- Om vi beviljas en resurslärare så är läget under kontroll. Det förebyggande arbetet är viktigt också för att motverka utslagning av de unga, säger Kim Pitkäkangas.