Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tufft säkerhetspådrag i Israel

Från 2015
Uppdaterad 14.10.2015 20:57.
Spår efter våld mellan israeler och palestinier.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Det pågår ett enormt säkerhetspådrag i Israel just nu med anledning av de senaste veckornas attacker mot israeler. Hundratals extra soldater har utplacerats för att stoppa attackerna.

Israels säkerhetskabinett har gett polisen rätt att spärra av palestinska byar och bostadsområden i östra Jerusalem. Hundratals extra soldater har redan börjat placeras ut i israeliska städer, vid landsvägar och längs muren mot palestinska områden för att stöda polisinsatsen.

Enligt polisen har man redan börjat upprätta nya vägspärrar i de här områdena.

Yle Nyheter TV-nytt: Kollektiv bestraffning oroar - Spela upp på Arenan

Regeringen gav också polisen utökade rättigheter att utfärda utegångsförbud och att låta riva misstänkta palestinska gärningsmäns hem i östra Jerusalem.

Sju israeliska, 30 palestinska dödsoffer

Under de senaste två veckorna har sju israeler mist livet i attacker utförda av unga palestinier. Ingen palestinsk organisation har tagit på sig något av dåden.

Under samma tidsperiod har 30 palestinier dödats i säkerhetspådraget och judiska hämndattacker. Ett tiotal av de palestinska dödsoffren har varit misstänkta våldsverkare, men bland dödsoffren finns också åtta palestinska barn.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att det pågående säkerhetspådraget kommer att leda till att alla palestinier i östra Jerusalem riskerar att utökade trakasserier och övergrepp från myndigheternas sida.

USA:s utrikesminister John Kerry har meddelat att han kommer att resa till Mellanöstern inom den närmaste tiden för att försöka lindra spänningen mellan israeler och palestinier.

Diskussion om artikeln