Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svartåbo: Nu är det vår tur!

Från 2015
Uppdaterad 15.10.2015 15:13.
En ljus rappad 50-talsskolbyggnad i rätt dåligt skick. Svart plåttak. I förgrunden ett grönt fotbollsmålnät.
Bildtext Skolbyggnaderna i Svartå är i dåligt skick. På bilden den svenskspråkiga skolan.

Nu är det dags för staden att se till att också den här ändan av Raseborg ska få något nytt. Det säger Svartåbon Pia Nygård som är alldeles upprymd av nyheten att bildningsnämnden föreslår ett skolcentrum i Svartå.

- I mina öron låter det alldeles ljuvligt. Jag jublade då jag läste nyheten imorse. Nu får vi bara hoppas att det går vägen, konstaterar Nygård.

Slitna byggnader

Nygård har själv tidigare jobbat som timlärare i Svartå skola och har en dotter som går i trean i samma skola. Skolbyggnaderna från 1950-talet är slitna och inte längre ändamålsenliga med tanke på dagens krav säger Nygård.

- Det finns inte möjlighet att duscha efter gympan. Det är kallt på vintern då det drar från fönstren.

Nygård poängterar att också undervisningen lider då byggnaderna inte uppfyller dagens krav.

- I svenska skolan finns heller inte en vettig nätanslutning. Eleverna kommer till exempel inte att ha pekplattor i den grad Raseborgs stad beslutade om.

Klokt med allt under samma tak

Nygård ger också tummen upp för att placera kommunal service som rådgivning och bibliotek i samma byggnad som skolorna. Det kan ge så kallade synergieffekter.

- Det är en smart idé. Det är helt enkelt praktiskt att placera allt under samma tak. Barnen kan ju också dra nytta av det.

"Renoveringar kan bli oanat dyra"

Ett nybygge är ett betydligt bättre alternativ än att renovera de gamla byggnaderna, tycker Nygård bestämt.

- En renovering kan bli dyr. Man vet aldrig vad man hittar i gamla hus. Varför inte öppna plånboken lite till och satsa på ett nybygge så det blir bra från början?