Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lennart Johansson: Det måste vara mutor

Från 2015
Sepp Blatter och Michel Platini, maj 2015.
Bildtext Vad handlade miljonerna som Sepp Blatter (t.v.) åt Michel Platini om?
Bild: EPA / All Over Press

Miljonerna som Fifas ordförande Sepp Blatter betalade åt sin Uefakollega Michel Platini måste tolkas som mutor. Det anser den svenske tidigare Uefabasen Lennart Johansson.

Både Blatter och Platini har stängts av i 90 dagar av det internationella fotbollsförbundet Fifas etiska kommitté med anledning av utredningen som pågår kring pengarna som böt händer 2011.

Blatter och Platini menar att de knappa två miljoner eurona som Blatter betalade fransmannen handlade om lön för konsultarbete Platini utfört för Fifa åren 1998–2002.

Det ska ha funnits en muntlig överenskommelse om lönen mellan Blatter och Platini, men hittills har inga konkreta bevis på uppgörelsen presenterats.

Lennart Johansson, 2007.
Bildtext Lennart Johansson misstänker mutor.
Bild: Lehtikuva

– Jag satt med i Fifas exekutiva kommitté då och Blatter borde ha rapporterat det till oss, men det gjorde han aldrig, berättar Lennart Johansson till insideworldfootball.com.

– Jag har aldrig hört om något liknande inom Fifa. Det här är mycket pengar, det är ingen liten summa.

”Exakt var det pekar på”

Johansson fungerade som det europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande åren 1990–2007. Han förlorade ordförandeklubban till Platini 2007.

Han förlorade dessutom 1998 valet om Fifaordförandeskapet mot Blatter, i en omröstning som överskuggats av mutanklagelser.

– Jag skulle ha förväntat mig att en sådan betalning rapporteras till Uefa. Platini borde ha nämnt det för exekutiva kommittén, jag skulle ha gjort det, säger Johansson.

– Jag skulle ha sagt: "Jag har ett kontrakt med Blatter som ni kanske kritiserar. Men det här är sanningen, det är pengar jag har fått och ni borde veta om det".

På en direkt fråga om betalningen handlade om en muta, är svenskens svar tydligt:

– Det måste det vara. Det är exakt vad det pekar på, konstaterar Lennart Johansson.

Diskussion om artikeln