Hoppa till huvudinnehåll

#NiVetIngenting

Hot, hat och öknamn

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 13:20.
Nyhetsinslag: Hot, nakenbilder och kränkningar - Spela upp på Arenan

Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om de blivit utsatt för näthat. Kring hälften hade själva varit med om något obehagligt och de flesta hade sett någon i kompiskretsen bli utsatt.

Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

Sociala medier, appar och spel ger både unga och äldre en möjlighet att hålla kontakt med andra, organisera sig, roa sig och fördriva tiden. Det liv som unga lever via sociala medier är lika äkta och riktigt som det var att sitta på café eller hänga på stan för 20 år sedan.

Samtidigt har medaljen en baksida: Hot, kränkningar och ”hat” är vanligt. Det verkar finnas en förväntning på att man ska kunna hantera och stå ut med både grova påhopp och mindre missförstånd.

Vi frågade över 300 finlandssvenska tonåringar om vad det värsta de läst på nätet var. Och vi fick svar. Över hälften hade varit med om att de själva blivit utsatta för kränkningar en ännu större procent hade varit med om att någon i bekantskapskretsen blivit det.

Det är glädjande att hälften bara har fått ta del av den digitala världens positiva sidor. Däremot är det beklämmande att de som har erfarenheter av kränkningar vittnar om grovt språk, regelrätta dödshot och offentlig smutskastning.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Bild: Yle
  • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
  • Vi rapporterar 19-25.10.2015
  • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
  • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
  • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Kommentarer om utseende och fula bilder

Det som tonåringarna som svarade på enkäten oftast berättade om var nedlåtande kommentarer om andras utseende eller att man lägger upp mindre smickrande bilder eller videon på någon.

”Man tog en nakenvideo min kompis och den spreds i skolan”

"Jag har flera gånger blivit kallad ful eller dålig på sidor som ask.fm av mina närmaste "vänner"

Jargongen i spelvärlden är rå

Många unga spelar onlinespel, antingen tillsammans med slumpmässigt utvalda främlingar, eller i samma lag med sina kompisar. Särskilt i de spel som man spelar med främlingar är jargongen rå.

"Många människor på olika spel brukar ofta säga man ska att gå döda sig själv"

Förutom den råa jargongen händer det att någon stjäl dina verktyg eller vapen. Då är det ofta frågan om föremål i spelen som du betalat riktiga pengar för.

"Jag har blivit dödad med värdefulla saker upprepade gånger av samma person"

Den som mobbar gör det anonymt men finns i närheten

När kränkningar förekommer är mobbaren för det mesta anonym. På sidor som Ask.fm är det möjligt att anonymt ställa frågor och här florerar det som de unga kallar hat. De som frågar är anonyma, men finns för det mesta i den utsattas närmiljö.

Att mobbaren finns någonstans i närheten verkar gälla också i andra former av mobbning än på Ask.fm. Av de närmare 200 unga som uppgav att de blivit kränkta, sade 60 procent att den som mobbat var någon som de kände även om de inte alltid visste vem det var.

43 procent hade ingen aning om vem det var som låg bakom. Ungefär hälften av dem var sådana som hade råkat ut för kränkande kommentarer i spel med okända.

En handfull hade råkat ut för pedofiler som skickade bilder.

"Någon har försökt utnyttja mig"

Hatsidor och Instarape

Bland alla vittnesmål om elaka kommentarer, hat på frågesidan Ask.fm och konflikter som spårat ur finns också verkligt grova påhopp. Man kallar andra hora, bög och ful, man sprider rykten och önskar till och med livet ur andra.

"Min kompisar har blivit kallad en bitch/hora och hon borde gå döda sig själv"

Förutom dödshot förekommer hatsidor och att man hackar andras Instagramkonton och Facebooksidor.

"Någon kom in på mitt Facebook-konto och skrev hemska saker till min kompis"

Inget att bry sig om

Samtidigt som en stor del av tonåringarna har blivit utsatta för nätmobbning finns det en stark antydan om att man inte ska ta åt sig.

"Jag orkar inte bry mig när människor anonymt kommenterar mitt utseende"

De här kommentarerna tyder på att de unga försöker låta bli att bli ledsna, men att det är svårt.

-Att bli utsatt för påhopp om utseende, sina intressen, sina tankar, sin blotta existens tär långsam, säger Lillemor Gustavsson på Folkhälsans Tonårspoliklinik.

Även om de första reaktionerna skulle vara ilska och raseri över vad som skrivs eller bilder som sätts in så för känslan av hjälplöshet och maktlöshet vidare till oro, säger Gustavssom. Många reagerar med obehag att röra sig i sociala situationer, t.ex. skolan, ”vem har sett?” Småningom kanske ångest, social fobi, känsla av ensamhet och utsatthet.

- Självkänslan går i botten och man börjar själv ifrågasätta sin rätt att finnas till eller ser som enda utväg ur situationen att försvinna, dö, säger Gustavsson.