Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Vetenskapsläger för särbegåvade ungdomar

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2016 10:39.
matilda hagnäs
Bildtext Matilda Hagnäs i Vasa var en av deltagarna i det nordiska vetenskapslägret Science and Talent Camp.
Bild: anki westergård

Det är ett läger där unga naturvetarbegåvningar från Norden får ägna sig åt att under några dagar jobba tillsammans kring temat grön energi.

- Det var roligt med miljöombyte, och undervisningen var inte sådan att vi satt i ett klassrum och skrev av det som stod på tavlan, utan vi fick göra saker, hade tävlingar och fick utmaningar, säger Matilda som var yngst på lägret.

Fem meter nylon

Till exempel konstruerade ungdomarna en modellbåt som kördes på grön energi, och så hade de olika tävlingar där man bland annat skulle göra eget nylon.

- Tävlingen gick sen ut på vem som fick det längsta nylonbandet genom att försiktigt dra det ur ett provrör, berättar Matilda som vann den tävlingen tillsammans med en flicka från Raseborg.

Andra tävlingar de hade gick ut på att bygga en raket som går på lufttryck och att bygga ett torn av tre tidningar och tejp som skulle uppfylla vissa kriterier.

Annat än i skolan

På lägret strävar man till att öka kunskapen och utveckla undervisningen för begåvade barn och ungdomar i Norden. Finland hade fått möjlighet att skicka en representant från Vasa till lägret och via kontakt med Borgaregatans högstadium där Matilda går, rekommenderades Matilda.

- Poängen var väl att vi som har lätt för matte och kemi och fysik skulle få uppleva något annat än de vanliga timmarna i skolan som vi tycker att är tråkiga, säger Matilda som gärna deltar på nytt då lägret ordnas.

Om allt går enligt planerna skall nästa Science och Talent Camp ordnas i Vasa hösten 2016.

Mer om ämnet på Yle Arenan