Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans Sibbe: Så här lät Sibelius i telefon

Från 2015
gammal telefon
Bild: Yle/Bertil Blom

Den 1 september 1948 ringde dirigenten Nils-Eric Fougstedt till Jean Sibelius. Till all lycka bandades samtalet. Det är den enda dokumentationen som finns av Sibelius röst i telefon.

Men tyvärr skedde ett misstag. Fougstedts frågor fastnade inte på band, däremot Sibelius kommentarer och svar.

Frågade råd om skådespelsmusiken

Nils-Eric Fougstedt var dirigent för Radioorkestern (nuvarande Radions symfoniorkester) och han ville fråga råd av Sibelius angående skådespelsmusiken Kung Kristian II. Den hade Sibelius komponerat över 50 år tidigare och han medgav i samtalet att det var länge sen.

alldeles hur ni själv önskar

En avslappnad Sibelius

Det intressanta är hur tillmötesgående och uppmuntrande Jean Sibelius var. Han tog sig inte heller på så stort allvar och han lät avslappnad och positiv. Samtalet slutade med några uppmuntrande ord till den 38-åriga Fougstedt. Sibelius var vid den här tiden 82 år.

Samtalet var i sin helhet över fem minuter långt. Det här är vad Sibelius sade (i nedklippt form):

... Aha... Jag har inget minne. Det är över 50 år sen som ni vet. Men att, det är bäst att … det var nog som förspel till någo akt ... till någo scener… Jo ni kan göra hur ni vill där.. och alldeles hur ni själv önskar... Nej, det är ingen … från min sida är det inga fordringar... Där finns olyckligtvis en menuett, kommer ni ihåg? Jå, och den är inte stilren, den är en anakronism egentligen. Det fanns ju int menuetter på den tiden ... Ja, det fanns ju inte på den tiden menuetter … men det var meningen att det sku vara tempo, Tempo di menuetto ... men att ... Hur sa ni? Jo, jag tror det ... Sen får jag tacka er, jag har hört er ofta spela och ni har gått så framåt, tycker jag ... Det är en fröjd att höra er! Jag önskar allt gott!

Mer om ämnet på Yle Arenan