Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mikael lämnade sin familj för att satsa på dans

Från 2015
Uppdaterad 19.10.2015 10:55.
Dansarparet Cassadra Juul Poulsen och Mikael Hagelstam övar - Spela upp på Arenan

Mikael Hagelstam är 13 år och valt att satsa på en karriär inom tävlingsdans. För åtta år sedan såg han tv-programmet Dansa med stjärnorna. Efter att han fått pröva på tävlingsdans var han fast.

- Jag brukar vara en sådan som inte tycker om att vara med människor, men då jag dansar är jag en helt annorlunda människa. Jag vågar göra allt möjligt och försöka på olika saker. Och så vill jag vinna!

I våras ville han börja i idrottsklass i S:t Olofsskolan, allt för att kunna satsa på dansen. Men han var en poäng ifrån att komma in.

- Testerna gick bland annat ut på löpning, fotboll och basket. Det fanns ett rytmiktest som gick bra för mig, men resten av provet testade sådana egenskaper som man inte behöver då man dansar. Jag tycker att alla grenar kunde ha haft egna test.

Då Mikaels danspartner sedan fem år tillbaka dessutom valde att sluta med tävlingsdans, stod Mikael inför en svår sits. Hur skulle han hitta en ny danspartner, och hur skulle han kunna fortsätta med dansen vid sidan om skolan?

Dansen kräver den rätta partnern

I dansvärlden är en lämplig partner viktig för att kunna utvecklas och bli bra. Tidigare har långväxta Mikael dansat med äldre partners, men nu ville han hitta en som var lika gammal som han så att de kunde utvecklas tillsammans.

Med ljus och lykta började han och hans familj letandet i Finland, men då ingen lämplig hittades i hemlandet, stod han inför ett stort beslut.

- Jag sade till mina föräldrar att jag är redo att flytta utomlands om det behövs.

Potentiella danspartner från så långt som Rumänien och Italien visade sitt intresse, men det långa avståndet och språket gjorde att man istället valde att provdansa med två unga kvinnor från Danmark. På det sättet hittade Mikael jämngamla Cassandra Juul Poulsen från Århus, som också vill satsa på en karriär inom dans. I mitten av augusti gick flyttlasset till Danmark, där Mikael flyttade in med Cassandras familj.

Det har varit en stor omställning att flytta och börja i en dansk skola och lämna familjen, men nu kan Mikael och Cassandra satsa på sin dröm, att delta i Europa- och världsmästerskapen någongång i framtiden.

Som danspar har Mikael och Cassandra massor med jobb framför sig, men paret trivs tillsammans.

- Cassandra har tålamod och hon försöker sitt bästa på träningarna.

Under de två första månaderna som de har dansat tillsammans har det handlat om att lära känna varandra, varandras kroppar och rörelser. Och det arbetet fortsätter.

- Det är jättesvårt och det kan ta många år!