Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bloggare fiskar galanomineringar

Från 2015
Uppdaterad 15.10.2015 14:44.
Bloggskribent.
Bild: Creative Commons / LEEROY Agency

Det susar i bloggosfären, det är dags att nominera till Galan 2015. Får man fiska? Hur ska man tänka när man nominerar? Och har vi en ny bloggdrottning i Svenskfinland?

Nu är det dags att nominera sina favoritbloggar till Galan 2015. För i år blir det faktiskt en finlandssvensk bloggala. Och den största snackisen i bloggosfären just nu verkar också vara just Galan och nomineringarna.

Ida-Marie Jungell och Maria Frände
Bildtext Ida-Marie Jungell och Maria Frände.
Bild: Privat

Jag dök ner i bloggosfären för att kolla snacket och kontaktade hjärnorna bakom evenemanget Ida-Marie Jungell och Maria Frände för att kolla upp deras stämningar och tankar.

Galan 2015

Vad: Galan 2015 - En finlandssvensk blogg- och nöjesgala
Var: Stadshuset i Vasa
När: 21 november 2015
För vem: alla finlandssvenska bloggare, bloggläsre och intresserade, åldersgräns 15 år.
Läs mer om evenemanget här.

Glana 2015
Bild: Privat

Klämma ur sig inlägg

Det finns många tankar och funderingar kring Galan just nu. Lina Hassel skriver på sin blogg att det verkar som att alla bloggare suttit med ett hejdundrande fantastiskt blogginlägg i jackärmen som man passligt råkat spara på till samma tidpunkt som nomineringarna till galan körde igång.

- Några timmar senare börjar de djupa, blottande inläggen rassla in. Det ena saftigare än det andra. Kul läsning tänker jag, kul med nomineringar tänker bloggarna.

Kategorier

 • Årets mode-/skönhetsblogg
 • Årets hälso-/träningsblogg
 • Årets foto-videoblogg
 • Årets personliga blogg
 • Årets familjeblogg
 • Årets kreativa blogg
 • Årets blogg
 • Årets inspiratör
 • Årets företagare
 • Årets författare
 • Årets artist
 • Årets mediepersonlighet

Tolv kategorier

Man kan nominera sina favoriter i tolv kategorier som faktiskt inte alla har med bloggar att göra, Galan 2015 är förutom en bloggala och en nöjesgala. Man kan till exempel nominera sin favorit inom kategorierna årets artist, årets mediepersonlighet och årets författare.

En del bloggare har kritiserat kategorierna och tyckt att det saknas viktiga kategorier som exempelvis inredning och matlagning.

Arrangörerna Ida-Marie och Maria berättar att det var väldigt svårt att bestämma kategorierna.

- De kategorier vi har valt så anser vi själva att är relativt breda, och att flera bloggar kan passa in i dem.

Som exempel nämner de kategorin årets kreativa blogg, dit allt mellan mat, inredning, pyssel, litteratur, kultur, design och välskrivna inlägg kan passa in.

- Vi hoppas att folk har förståelse för att vi inte vill att någon skall känna sig utlämnad.

Nomineringsfiske

I den finlandssvenska bloggosfären verkar det vara allmän kutym att fiska nomineringar. De flesta har skrivit att de skulle bli så himla glada över att få några nomineringar. Men är detta inte lite onödigt? Ifall man har en bra blogg med en trogen läsarskara så får man säkert flera nomineringar. Eller?

Många har blivit irriterade på fiskandet och vissa har sagt att de inte tänker rösta på någon som fiskar efter röster.

Ida-Marie och Maria säger att de läst många inlägg om ämnet och personligen anser de inte att det är något fel alls på att skriva ut att man gärna vill bli nominerad. Det är många som är fundersamma över vilka de vill nominera till de olika kategorierna, så att bloggare skriver ut att de gärna vill bli nominerade till någon specifik kategori kan vara hjälpsamt för andra.

Det mest kreativa och snygga fisket står Caroline för. Hon har gjort en rolig vlogg där hon tillsammans med sin katt meddelar att hon gärna blir nominerad och taggar inför galan med att hypea sin klädsel som vi alla nu väntar väldigt mycket att få se.

“Snälla ge en extra eftertanke när ni nominerar”

På Galans hemsida står det att de tre från varje kategori som fått flest nomineringar går vidare till den andra röstningsomgången där alla får påverka vem av dem som ska vinna.

Detta har många tagit fasta på och spekulerat kring hur det kommer att bli. Är det automatiskt de bloggar med flest läsare som går till final eller har mindre bloggar också en chans? Det verkar som att bloggosfären gärna ser nykomlingar och mindre bloggare bland de nominerade.

Anna-Lena skriver på sin blogg att hon tror att en del av de “forna” storbloggarna får ge vika för nya förmågor i år.

- För bloggvärlden har ju verkligen exploderat det senaste året. Och bloggläsarna är också ett helt annat gäng än de var för några år sedan, så jag tror inte alls utgången av den här tävlingen är klar ännu.

Christina skriver en vädjan på sin blogg:

-Vad jag hoppas är att vi kanske kan ‘think outside the box’ litegrann när det kommer till våra nomineringar i år. Okej, inget fel med att lägga din nominering på någon av de mest lästa bloggarna, de kommer hur som helst att finnas där. Men jag tycker också att vi kan försöka se de där som kommer underifrån, de där nyare bloggarna. Vissa minst lika bra som en blogg som funnits i tio år redan. Men snälla, ge det en extra eftertanke innan ni skickar iväg er nomineringsblankett.

500 inkomna nomineringsblanketter

Arrangörerna berättar att en och samma blogg inte kan vara nominerad i många kategorier vilket betyder att flera kommer att vara nominerade.

- Vi anser själva att det inte ens finns så många ”storbloggare” i Svenskfinland just nu. Det finns så många bra bloggar, och alla har egentligen samma utgångsläge och möjligheter.

Det har redan kommit in närmare 500 nomineringsblanketter och nomineringen har varit öppen i några dagar. Arrangörerna berättar att det blir så att de som fått flest nomineringar går vidare till röstningsomgången.

- Då vill vi ju ändå påminna alla bloggar, oavsett stora som små, att Galan 2015 är ju så mycket mera än bara nomineringsprocessen. Prisutdelningen i sig är ju bara en liten del av hela evenemanget, och tanken bakom Galan 2015 är att ordna en härlig, minnesvärd kväll för finlandssvenska bloggare. Vi vill ge bloggare i Svenskfinland den gala kvällen de verkligen förtjänar.

- Då vill vi ju ändå påminna alla bloggar, oavsett stora som små, att Galan 2015 är ju så mycket mera än bara nomineringsprocessen.

― Ida-Marie och Maria

Bloggosfären i förändring

För det har ju faktisk hänt en del i bloggosfären, tydligen kan toppbloggarna ändra fast det känns att det varit de samma bloggarna som toppat listorna de senaste året. Svenskfinland lär ska ha fått en ny bloggdrottning, Carola Ekman som klättrat förbi självaste Malenami på Bloggtoppen. Är det ens möjligt att klättra förbi vår största feelgoodbloggare?

Just nu känns det som bloggandet är mycket större i Österbotten än till exempel i Nyland. Ida-Marie och Maria håller med, de har märkt det både med tanke på varifrån alla bloggar är och aktiviteten. Vad hände med nyländska bloggarna? Har de övergått till snabbare format som exempelvis Instagram?

Tävlingsinstinkt

Många har kallat det för galahysteri och det är fantastiskt att bloggosfären gått igång på detta. Ida påminner ändå om en viktig sak:

-Vi borde vara en familj, en grupp, personer som identifierar sig med varandra och inspirerar och får inspiration från varandra. Inte tävlingsinriktade människor som försöker framstå som bättre och bättre för att uppnå något som kan förknippas med "ära och berömmelse".

Hoppas alla ändå kan var sams oberoende uppståndelsen.

OOTD

Snart börjar snacket om galaklädseln i bloggarna. Ida-Marie och Maria berättar att de inte ännu hunnit fundera på festblåsan. Det kommer att bli ett sista minuten-beslut.

- Vi prioriterar först och främst att få allting färdigt till Galan 2015, men sedan lär vi väl fundera ut något snyggt att klä sig i. Temat kommer att vara Guld & Gala!

Nominera dina favoriter senast 23.10 här.