Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Festlokalen Logen backar - bröllop får ordnas

Uppdaterad 14.10.2015 16:37.
Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas
Bildtext Efter medling med diskrimineringsombudsmannen välkomnar Logen personer med utländsk bakgrund igen.

Ungdomsföreningen i Gröndal i Esbo välkomnar nu personer med utländsk bakgrund till sin festlokal Logen. Det här uppger diskrimineringsombudsmannen som har varit med och medlat i fallet.

Styrelsen för ungdomsföreningen beslöt i slutet av september att man inte hyr ut festlokalen Logen till grupper med utländsk bakgrund. Orsaken som uppgavs var tidigare dåliga erfarenheter och avtalsbrott gällande betalningar, städning och utdragna fester.

Diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä slog tidigare fast att beslutet är lagstridigt.

- Vi tog kontakt med Logens representant och förklarade varför beslutet är problematiskt. Föreningen förstod och har nu gett klartecken till att kvinnan får ordna sitt bröllop i lokalen, säger Robin Harms vid diskrimineringsombudsmannens byrå.

- Problem med städning och sena fester kan lösas genom hyresvillkor och hyresgarantier.

Kaj Axberg, styrelsemedlem för Logen i Gröndal UF, vill inte kommentera uppgörelsen och säger att han inte längre uttalar sig i media.

Kvinnan: Jag förlåter dem

Tidigare hade jag den känslan att jag inte vill ordna mitt bröllop där. Men nu när jag tänker efter går det bra. Alla gör fel ibland och jag kan förlåta.

Kvinnan, som vill vara anonym, är glad över beskedet.

- Jag är glad att de tänkte om. Jag är nöjd och väldigt glad över all uppmärksamhet som det här har fått. Jag tänkte inte att det skulle bli så stort, säger hon till Yle Huvudstadsregionen.

Tidigare sade du, att du efter beskedet, inte ens vill ordna ditt bröllop på Logen. Är du ännu av den åsikten?

- Tidigare hade jag den känslan att jag inte vill ordna mitt bröllop där. Men nu när jag tänker efter går det bra. Alla gör fel ibland och jag kan förlåta.

Vad vill du hälsa Gröndals ungdomsförening med tanke på framtiden?

- Föreningen är självständig. Men om den inte vill hyra ut sin festlokal måste motiveringen vara någon annan än att den som vill hyra lokalen hör till en etnisk grupp.