Så här kränks unga på sociala medier: fyra polisanmälda fall
Fyra fall av trakasserier som blivit polissak.
#NiVetIngenting
- Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
- Vi rapporterar 19-25.10.2015
- Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
- Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
- Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Här presenterar vi fyra fall där unga har blivit utsatta för trakasserier på sociala medier och gjort polissak av det. Materialet är huvudsakligen från polisutredningar.
Fallen har identifierats med hjälp av en sökning i polisens register.
Sökningen gällde brottsutredningar där ett av åtta populära sociala medier nämns och brottsrubriceringen är olaga hot, ärekränkning eller spridande av information som kränker privatlivet.
Den här sökningen är inte helt uttömmande men gav ändå för 2014 års del nästan 1 200 träffar i polisens register. Varje dag i fjol anmäldes alltså över tre fall av trakasserier på sociala medier.
På basis av sökningen läste vi igenom tiotals brottsutredningar från olika orter i Svenskfinland. Vi valde ut de fyra brottsutredningarna nedan för att beskriva fyra fall som drabbat minderåriga unga.
För att skydda brottsoffren har vi ändrat alla namn och användarnamn i texterna. Vi uppger inte heller exakta ortsnamn.
Fejkprofil skickade fula meddelanden i Fridas namn
12-åriga Frida går på lågstadiet i en skola i södra Finland. I mitten av januari 2014 får hon ett meddelande på chatappen Kik. Det är Camilla, storasystern till Fridas klasskamrat Kimi som undrar vad Frida egentligen har gjort på frågeforumet Ask.fm.
-Va ha du fråga på ask
- Inte ha ja fråga någå
- Annors baa så va de nån Frida S som hade fråga de... ja råkar noo veta att du heter så
Frida känner inte Camilla sen tidigare. Det visar sig att någon har skapat en Ask.fm-profil i Fridas namn och skickat ut fräcka frågor till högstadieelever.
En av frågorna är på finska och lyder ”har du fingerpulat dig själv?”. Frida kan inte ens finska.
Fridas storebror har blivit allvarligt mobbad på högstadiet. Frida gissar att den falska profilen hänger ihop med mobbningen. På profilsidan finns också frågor som har besvarats i hennes namn. Svaren är på svenska.
Om du skulle ta någon på en rundtur i din hemstad, vart skulle du ta denne först?
-Ti bordellen
Vad tycker du om enkönade förhållanden?
-ja tycker dom e bra fö ja e själv i ett sånt
Vilken ställning sover du i?
me handen i f*ttanFejkprofilens svar på Ask.fm
Några dagar efter att fejkprofilen publicerades gör Fridas mamma polisanmälan per e-post. Hon bifogar skärmdumpar på den fejkade Ask.fm-profilen och meddelandena till polisen.
Mamman skriver att Frida är mycket upprörd. Familjen vill veta vem som ligger bakom dådet och om det finns en koppling till dem som har mobbat hennes bror. Familjen har också anmält fejkprofilen till Ask.fm för att få den borttagen.
Epilog
Polisen lägger utredningen på is i april 2014, alltså tre månader efter att Fridas mamma anmälde trakasserierna. Ask.fm:s administratörer finns i Lettland och polisen bedömer att fallet inte är tillräckligt allvarligt för att be om internationell rättshjälp. Polisen har inga andra ledtrådar som kunde avslöja gärningsmannens identitet.
Den falska profilen i Fridas namn var ännu i september 2015 synlig för övriga Ask.fm-användare, men inget nytt innehåll hade publicerats på den efter osakligheterna i januari 2014. I oktober 2015 spärras profilen plötsligt av okänd anledning.
Exets nya flickvän hotade Miranda
Miranda hade ett on-off-förhållande med Björn under två års tid. Båda bor på en mindre ort i södra Finland.
Sommaren 2013 gjorde då 15-åriga Miranda slut med den lite äldre Björn. Björn hittade ganska snabbt en ny och betydligt äldre flickvän, 23-åriga Carolina.
Efter att Carolina hade börjat sällskapa med Björn tog hon kontakt med Miranda på Facebook. Flickorna träffades också några gånger. Carolina verkade till en början vänligt inställd men tonen skärps under hösten.
Carolina är svartsjuk och tror att Miranda försöker ta tillbaka Björn.
I januari 2014 skickar Carolina ett hotfullt meddelande till Miranda på Facebook.
Om jag hör en gång till att du är ute efter min pojkvän så hackar jag dig!
Carolinas meddelande till Miranda på Facebook.
Miranda talar med sin mamma. Hon säger att hon inte vill ha något att göra med vare sig Carolina eller Björn. Mamman blir orolig - hon har dessutom hört rykten om att Carolina är dåligt sällskap. Mirandas mamma bestämmer sig för att ringa upp Carolina.
Carolina är till en början motvillig att diskutera hoten men blir mera medgörlig då mamman säger att det finns bevis på att hon har hotat dottern. Carolina lovar att sluta med hoten och bryta kontakten med Miranda. Mirandas mamma lovar å sin sida att Miranda ska ta bort allt som har med Carolina att göra på sin Facebooksida.
Dagen efter mammans telefonsamtal kan Miranda inte logga in på vare sig sitt e-postkonto eller på Facebook. Hon misstänker att ex-pojkvännen Björn har haft hennes lösenord och att Carolina har kommit åt hennes konton den vägen. Samtidigt får Mirandas mamma ett textmeddelande från Carolina:
Jag trodde vi hade ett avtal men nu har Miranda brutit mot det.
Carolinas SMS till Mirandas mamma
Mirandas mamma har märkt att dottern är rädd för att röra sig ute och undviker ställen där Carolina kan vara.
Mamman bestämmer sig för att göra en polisanmälan för att få ett slut på hoten och trakasserierna. Hon gör anmälan personligen på poliskontoret följande dag, i februari 2014.
Epilog
I september 2015 beslutar Miranda och hennes föräldrar sig för att dra tillbaka straffyrkandet varpå polisutredningen läggs ner.
Vi ringer upp Mirandas mamma som säger att familjen tog tillbaka straffyrkandet eftersom läget har lugnat sig. Trakasserierna har upphört och familjen vill kunna fortsätta bo på samma ort som den misstänkta Carolina.
Mirandas mamma är ändå inte nöjd med polisens agerande när det gäller trakasserierna.
Hon anser att polisen inte tog fallet på allvar eftersom dottern var minderårig. Särskilt missnöjd är hon över att polisen inte ens försökte utreda frågan om vem som hade kommit över Mirandas lösenord.
Johnny500 skickade Nellas nakenbilder till hennes mamma
14-åriga Nella går på nian i ett svenskspråkigt högstadium i en mindre stad i Södra Finland. Hon är aktiv på många sociala medier, bland annat Facebook, Instagram och Twitter. Hon har också en blogg där hon skriver om vardagen i småstaden.
På profilsidorna och bloggen kan man läsa att Nella är en directioner, alltså en hängiven beundrare av pojkbandet One Direction (1D). Hon twittrar på engelska och nästan bara om 1D. Hon har långt över tusen följare på Twitter och nästan lika många på Instagram.
Det är lätt att komma i kontakt med Nella. Hennes användarnamn till Snapchat och Kik finns nämligen på Twitter och Instagram.
Någon gång mot slutet av år 2013 kom Nella i kontakt med Johnny500, en användare som på diverse sociala medier presenterar sig som en directioner, bosatt i en småstad i USA. Johnny500 säger sig vara i 18-årsåldern.
Det exakta händelseförloppet är oklart, men i något skede skickar Nella nakenbilder på sig själv till Johnny500 på Facebook. Efter det börjar Johnny500 kräva ”andra saker” av Nella, vilket gör att hon blockerar honom.
Johnny500 tar kontakt med Nellas mamma och skickar nakenbilderna till henne. Han kräver att dottern ska ta tillbaka honom som vän och hotar med att kontakta Nellas pappa om det inte blir av.
Han påstår också att han har sett Nella ha sex med sin pojkvän under jullovet 2013. Enligt mamman kan det inte stämma eftersom Nella inte har någon pojkvän och hon tillbringade julen hemma med familjen.
Eftersom Nella är bara 14 år gör hennes mamma en polisanmälan. Hon hoppas att det ska leda till att Johnny500 slutar med sin verksamhet. Brottsrubriceringen är ärekränkning.
Epilog
Undersökningsledaren lägger förundersökningen på is i maj 2015, alltså över ett år senare, eftersom ingen är misstänkt för brottet. Polisen har av processekonomiska orsaker inte begärt internationell rättshjälp för att utreda gärningsmannens identitet. Förundersökningen kan återupptas ifall nya ledtrådar kommer in.
En person med användarnamnet Johnny500 är fortsättningsvis aktiv på flera sociala medier. Han har lagt upp bilder där en stilig man i 20-årsåldern poserar i olika sammanhang. Johnny500 påstår att bilderna föreställer honom själv men i själva verket är det bilder på en mindre känd turkisk rapartist. Johnny500 verkar ha många unga flickor som beundrare.
8-åring kränkte 11-åring
Paulina är 11 år och bor i en stad i Österbotten.
Paulina har satt upp några bilder på Instagram. En vanlig måndag i slutet av maj 2014 dyker det upp kränkande kommentarer under en bild. Det är en användare som kallar sig R_iina som har kommenterat bilderna. Paulina talar svenska men kommentarerna är på finska.
vitun läski
huorakommentarer på Paulinas bilder
Paulinas mamma råkar få syn på kommentarerna. Hon tror att Paulina inte har sett dom – dessutom förstår Paulina inte finska.
Paulinas mamma Kamilla ringer genast till polisen och berättar om kommentarerna. Brottsrubriceringen är ärekränkning.
Följande dag besöker hon stadens poliskontor och berättar att hon har lyckats ta reda på vem som döljer sig bakom användarnamnet R_iina.
Enligt Kamilla rör det sig om en Riina som är bara åtta år gammal och bor på en finskspråkig ort i närheten. Kamilla vill att hon ska få veta att kommentarerna gör illa.
En äldre kriminalkonstapel ringer genast upp Riinas mamma Niina. Niina blir mycket ledsen över dotterns skriverier och lovar ta ett allvarligt samtal med dottern.
Epilog
Paulinas mamma yrkar inte på något straff. Eftersom den misstänkta Riina är bara åtta år har hon inte heller något straffrättsligt ansvar för sina gärningar. Ärendet är därmed slutbehandlat. I det här fallet väljer polisen att inte göra en barnskyddsanmälan.
Kan polisen hjälpa unga brottsoffer på sociala medier?
På basis av de fall vi har bekantat oss med är det svårt för polisen att komma åt brott som har begåtts enbart på sociala medier. Gärningsmännen är ofta anonyma eller använder sig av falska identiteter.
Polisen har en hög tröskel för att utreda användarprofilernas identitet. Sådana utredningar förutsätter vanligtvis att polisen i Finland måste be sina utländska kolleger om hjälp med att begära ut uppgifter som lagras på servrar i andra länder. För att polisen ens ska begära internationell rättshjälp ska det handla om grova brott. Även då finns risken att begäran avslås eller att det ändå inte går att utröna gärningsmannens identitet.
Det verkar också finnas en risk för att polisen av en eller annan orsak inte känner igen vissa brott på sociala medier eller tar dem på allvar.
Nellas fall utreddes som ärekränkning men inte som barnpornografibrott fast det sannolikt var vad det handlade om. Mirandas fall fick inte rubriceringen dataintrång trots att målsägarna misstänkte att Mirandas lösenord hade hamnat i fel händer.
Å andra sidan kan polisen vara till hjälp på annat sätt även om utredningen läggs ner. Inte sällan kan det vara avskräckande för gärningsmannen att höra att polisen har tagit sig an fallet. Det kan alltså leda till att trakasserierna upphör även om straffet uteblir.
Det ska också betonas att de fall vi beskriver här inte ger en heltäckande bild av rättsväsendets möjligheter att ingripa i brott som sker på sociala medier. Vi har inte kunnat ta del av färska fall som har gått vidare till domstol. Brottsutredningarna (förundersökningarna) blir vanligen offentliga först då domstolsbehandlingen är avslutad.
Fotografier: Picjumbo, Unsplash, Yle/Jyrki Valkama och Yle.
Personerna på bilderna har inget att göra med fallen som beskrivs.