Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsensusfylld riksdagsdebatt om rasism och tolerans

Från 2015
Uppdaterad 14.10.2015 20:43.
Nasima Razmyar under riksdagens diskussion om rasism
Bild: Lehtikuva

Tonläget var sakligt och känsloyttringarna måttfulla då riksdagen på onsdagen debatterade rasism och hatbrottslighet. Nasima Razmyar (SDP) uppbyggde med en skildring av sin första skoldag. Arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf) berättade om ett möte med en somalisk taxichaufför.

Initiativet till riksdagsdebatten hade kommit från Socialdemokraterna, och Nasima Razmyar hade varit den första att underteckna det. Det var också hon som inledde diskussionen i plenum på onsdagseftermiddagen.

Razmyar tog upp de senaste månadernas händelser, som vittnar om ett mer oförsonligt samhällsklimat: brandattentaten mot asylförläggningar, angreppet mot finansminister Alexander Stubb (Saml) i dennes hem, nynazisters misshandel av utomstående under manifestationen i Jyväskylä, demonstrationerna mot asylsökande i Torneå.

"Hellre Marimekko än vita lakan"

- Finland är inte ett rasistiskt land, men Finland är ett land där det finns rasism. Finland borde vara mer känt för Marimekkos randiga tyger än för vita lakan, lydde Razmyars åsikt apropå bilderna på den Ku Klux Klan-skrudade flyktingmotståndaren från Lahtis.

Nasima Razmyar skildrade hur hon som nyanländ och helt utan språkkunskaper började i finsk skola. Hon hade flitigt repeterat hälsningsfrasen "hej", men blev inför klasskamraterna så nervös att hon glömde ordet. Under rasten blev hon sittande ensam i sin pulpet, tills en flicka som hette Charlotte frågade om hon ville komma och leka.

Yle Nyheter TV-nytt: Nasima Razmyar: Våga möta människor - Spela upp på Arenan

Razmyar betecknade episoden som ett av sitt livs bästa minnen, och sa att den borde lära oss hur man bemöter nyanlända:

- Det bor en Charlotte i oss alla. Vi måste våga möta människor som människor. Då kommer de att känna sig som en del av samhället, då klarar de sig bättre.

Hon påpekade att tiotusentals finländare de senaste veckorna har protesterat mot rasismen, och att det är hög tid för de folkvalda ledamöterna i riksdagen att göra sammalunda.

- Tigandets tid är förbi.

Polariserad debatt bekymrar

Under den nära två timmar långa debatt som följde fick Razmyar mycket beröm för sitt initiativ och för sin gripande berättelse. Först att tacka var inrikesminister Petteri Orpo (Saml), som även han resolut fördömde rasismen.

- Finländarna är internationellt inriktade människor, vår utbildningsnivå är hög. Det är synd att en liten extrem grupp ska få sådant inflytande då det gäller invandrings- och asylpolitik, tyckte Orpo.

Inrikesministern påpekade att man inte kan likställa oro över invandringens följder med rasism. Inte är det heller rasism att motsätta sig andra kulturers oönskade drag, som kränkande behandling av kvinnor. Orpo sa att våldsamma och extrema rörelser ofta har sin grogrund bland utslagna grupper.

- Det bästa sättet att bekämpa rasismen är därför att minska samhällsklyftorna och utslagningen, menade Orpo.

De övriga talarna höll på det hela taget med Razmyar och Orpo, men många gjorde också egna tillägg. Peter Östman (KD) ansåg att de senaste månadernas flyktingkris gjort debatten i Finland mer polariserad. Det höjs krav på att stänga gränserna helt, men också på att släppa invandringen fri.

- Rasism kan inte accepteras, men inte heller lösningar som bygger på tvång, sa Östman.

Markus Lohi (C) framhöll att Finland förutom flyktingarna från krigets Syrien också fått ta emot ekonomiska migranter, som söker en bättre framtid.

- Det är ett ämne som måste diskuteras. Asyl kan bara beviljas dem, som verkligen har asylskäl, tyckte Lohi.

Pauli Kiuru (Saml) ansåg att det bör vara möjligt att diskutera vissa invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken utan att beskyllas för rasism. Partikollegan Ben Zyskowicz fördömde attackerna mot flyktingar, men också angreppen mot synagogor och anarkisternas upplopp på självständighetsdagen.

Taxichauffören blev paff

Nasima Razmyars berättelse inspirerade också arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf) att skildra en episod ur det verkliga livet. Han hade kommit med flyg från Köpenhamn och tog en taxi in till Helsingfors järnvägsstation. Den somaliske chaufförens ögon hade blivit stora då han hörde att han skjutsade en sannfinländsk riksdagsman.

- Vi talade under hela färden. Han sa att han har två jobb och betalar skatt - var han inte välkommen till Finland? Jag sa att jag inte bryr mig om du är violett, gul eller något annat.

Vid ankomsten till stationen hade chauffören skakat hand med Lindström och sagt att han trott att alla sanfinnar var rasister. Nu insåg han att han hade haft fel.

- Ju mer vi möter varandra, desto snabbare blir vi av med de här misstankarna och fördomarna, tyckte Lindström.

Det mest kritiska anförandet mot hela debatten gjordes i dess slut av Lindströms partikollega Teuvo Hakkarainen, som såg likheter med de diskussioner som förekom i det forna Sovjet. Hakkarainen redogjorde också för de hatbrott han själv utsatts för, då han mottagit dödshot av en finländsk jihadist av pakistansk börd.

Diskussion om artikeln