Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hälsostationen i Virkby stängs senast 2017

Från 2015
Uppdaterad 15.10.2015 14:53.
Centrums hälsostation i Lojo.
Bildtext Hälsostationernas verksamhet i Virkby och Tallbacka ska flytta till centrums hälsostation i Lojo.

Virkbyborna blir utan hälsostation inom kort. Fullmäktige i Lojo beslöt i går att hälsostationen i Virkby stängs senast 2017 och att verksamheten flyttas till hälsostationen i centrum.

Hälsostationen i Tallbacka stängs också.

Fullmäktigeledamot Monica Lemberg (SFP) stöder stängningen av hälsostationerna. Hon är medlem i grundtrygghetsnämnden och har varit med och förberett förslagen att verksamheterna flyttar till hälsostationen i centrum.

Lemberg motiverar stängningen med att allt färre människor är i arbetslivet och att det behövs allt mera vårdservice i framtiden.

- Därfär behövs större enheter med mera personal och större flexibilitet. Vi får också besparingar genom att inte ha onödiga lokaler, då kan vi satsa pengarna på god service.

Virkbyborna får service

Virkbyborna glöms ändå inte bort, säger Lemberg. Kollektiv- och servicetrafiken måste utvecklas för att de ska få den service invånarna behöver.

- En arbetsgrupp borde se vad man kan göra åt trafiken.

Inom grundtrygghetsnämnden har politikerna konstaterat att staden får resurser till annat med hjälp av en centralisering.

- Vi tänker oss att de som har det största vårdbehovet kan få service där hemma eller att sjukskötare eller läkare besöker serviceboenden.

Flera omröstningar i fullmäktige

Fullmäktigeledamot Matti Pajuoja (VF) föreslog att hälsostationerna i Tallbacka och Virkby ska få vara kvar på sina orter. Förslaget röstades omkull med siffrorna 36-15.

Hälsostationerna i Sammatti och Karislojo är kvar. Maaret Laine (SDP) föreslog att verksamheten där flyttas annanstans 2017, men det förslaget vann inte understöd i omröstningen.

Laines förslag understöddes av Monica Lemberg.

Hälsostationen i Routio som tillfälligt stängdes sommaren 2013 öppnas inte på nytt.

Oroliga politiker

Stadsstyrelsens ordförande, Irene Äyräväinen (Saml), sade tidigare till Yle Västnyland att hon var ledsen över att stadsstyrelsen inte godkände de reformförslag som lades fram.

Stadsstyrelsen beslöt tidigare att lägga ner tre hälsostationer i stället för fem. Andra reformförslag ändrades eller skickades tillbaka till ny beredning.

Äyräväinen målade upp ett skräckscenario med permitteringar, högre skatter, mer lån och vikariestopp.

Monica Lemberg säger att hon fortfarande är orolig efter gårdagens fullmäktigebeslut.

- Men det är en bra väg, mycket beror på vad som händer sedan. Vi har stora beslut på kommande om skolorna och tandläkarstationerna. Om fullmäktige vågar fatta stora beslut så har vi större möjligheter att undvika otrevliga åtgärder.

Stora förändringar

Lojo har stora förändringar på gång inom servicenätet. Även rådgivningar, skolor, tandläkare och daghem diskuteras.

Rådgivningarna i Tallbacka och Virkby flyttas till centrum senast 2025. Förslaget var att rådgivningen i Virkby flyttar 2017, men efter flera omröstningar vann Maaret Laines förslag att rådgivningen flyttar 2025.

De tre finska skolorna Hyrsylän koulu, Neitsytlinnan koulu och Nummentaustan koulu läggs ner.