Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinnliga jordbrukare har allt oftare dubbeljobb

Från 2015
Kornfält i Sundom
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

På torsdag är det internationella dagen för landsbygdens kvinnor. Bland småjordbruk går utvecklingen mot att kvinnor ofta söker annat jobb och mannen fortsätter med jordbruket.

Situationen för kvinnor inom jordbruk håller på att förändas. När det tidigare har varit vanligt att både mannen och kvinnan arbetat på gården är det i dag ingen självklarhet att det är just så.

I synnerhet för småjordbruk är det inte möjligt att sysselsätta båda i jordbruksarbetet, vilket innebär att den ena måste söka annat jobb.

Ofta är det kvinnan som då söker en ny arbetsplats. Tunga arbetsmoment och grovjobbet vid gården sköts då av mannen.

Carita Häger protesterar mot den planerade skolstängningen i Nykarleby.
Bildtext Carita Häger
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Utvecklingen har gått åt det hållet. För kvinnorna innebär det i praktiken dubbeljobb eftersom det finns sysslor som väntar även när arbetsdagen är avslutad på den ena jobbet, säger mjölkbonden Carita Häger.

En lyxhustru på gården

På bondgården är ingen dag den andra lik. Så är det också hos Hägers gård i Kovjoki i Nykarleby. Hon och hennes man är mjölkbönder. På gården som varit deras sedan 1990 finns 130 kor. Carita kallar sig själv för lyxhustru. Hon är hustru och lever lyxliv på gården.

- Jag älskar djur och de har alltid intresserat mig. Det här är min hemgård och jag har alltid gått i fähuset som barn tillsammans med mina föräldrar, säger Häger.

Att vara mjölkbonde innebär, som nästan vilket annat jordbruksyrke som helst, arbete dygnet runt, sju dagar i veckan, året runt. Dessutom vet man aldrig vad en ny dag för med sig.

På onsdag morgon märkte Carita att en ko kalvat under natten. Kon hade drabbats av kalvförlamning, vilket innebär att kon drabbas av kalciumbrist och bakbenen förlamas.

En veterinär kallades till Hägers gård och kon fick sin ork tillbaka.

- Det är alltid en viss spänning att komma in till fähuset på morgonen. Mycket kan hända under nattens timmar, säger Carita.

Landsbygdskvinnorna i fokus

I dag är det 20 år sedan FN:s kvinnokongress beslöt att 15 oktober tillägnas landsbygdens kvinnor och deras roll i utvecklingen av landsbygden.

Svenska lantbruksproducenters centralförbunds (SLC) kvinnoutskott framhåller i år att det är viktigt att satsa på kvinnligt landsbygdsföretagande eftersom de offentliga arbetsplatserna och servicen minskar på landsbygden.

Utskottet vill också lyfta fram att det är viktigt att främja landsbygdskvinnors utbildning inom företagande och jord- och skogsbrukssektorn.