Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Dyrt för Borgå om Ströhöelever flyttar till baracker"

Från 2015
Uppdaterad 15.10.2015 10:05.
Strömborgska skolan i Borgå
Bildtext Strömborgska skolan.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Byggstarten för Västra enhetsskolan skjuts antagligen upp med minst ett år. Det oroar Hem och skola-föreningen vid Strömborgska skolan. Skolans lokaler är i mycket dåligt skick.

Västra enhetsskolan i Borgå byggs inte nästa år. Så lät det då stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula presenterade sitt budgetförslag på onsdagen.

Byggstarten skjuts upp med åtminstone ett år.

Det kom inte som någon överraskning för Ulrica Stråhlmann, ordförande för Hem och skola vid Strömborgska skolan. Skolan är i väldigt dåligt skick och lever redan nu på nåder.

– Tyvärr måste jag säga att jag inte är så förvånad. Västra enhetsskolan är en stor investering, men man hade ju hoppats att det skulle komma i gång, säger Stråhlmann.

– Vi får se när det blir av. När jag läste torsdagens tidningar så får jag nog en känsla av att det inte alls är säkert att Västra enhetsskolan alls byggs.

Baracker är en dålig lösning

Hon uttrycker sin oro över att Borgå stad har tillåtit Strömborgska skolan att förfalla så mycket som den har gjort.

– En dålig lösning är att sätta ungdomarna i baracker. Det blir dyrt för Borgå. Staden betalar hela tiden höga hyror för barackerna, säger hon.

Stråhlmann säger att hon hoppas att Regionförvaltningsverket inte beslutar att skolbyggnaden inte får användas. Då är Strömborgska skolan riktigt illa ute.

Om det blir baracker måste skolan betala för dem. Vanligtvis är det undervisningen som lider. Det hjälper ingen, konstaterar hon.

– Jag hoppas att man med reparationer skulle kunna hålla skolan i gång. Eleverna trivs och vill ju vara i sin skola fastän den är i dåligt skick.

Utbildningssektionen också oroad

Också bildningsnämndens svenskspråkiga utbildningssektion uttrycker sin oro för skolfastigheternas skick i och med stadsdirektörens budgetförslag.

Framför allt investeringsprogrammet väckte diskussion på sektionens möte på onsdagen.

Sektionen säger att baracker är okej som en tillfällig, alternativ lösning till lokaler med dålig inomhusluft, men konstaterar samtidigt att baracker verkar bli en mer permanent lösning i och med budgetförslaget.

Då elever spenderar hela sin lågstadietid i baracker är det inte längre tillfälligt. Sektionen vill påminna om att alla elever måste ha tillgång till pedagogiskt ändamålsenliga lokaler.

Staden måste göra åtgärdsplan

Speciellt är det Strömborgska skolans situation som oroar. Skolan är en av dem som ska flytta in i den Västra enhetsskolan då den står klar.

Regionförvaltningsverket har redan 2011 uppmanat Borgå stad att åtgärda problemen med skolans fastighet, och staden har lovat att skolan ska vistas i nya lokaler redan 2016. Sektionen undrar hur skolan ska kunna fortsätta verka i den gamla byggnaden.

Därför kräver sektionen att staden presenterar en åtgärdsplan på sektionens följande möte den 27 oktober.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström skriver på Twitter att det är dags att ta ansvar och vidta åtgärder för att Strömborgska skolans elever har bra lokaler tills Västra enhetsskolan är klar. Om du inte ser tweeten nedan hittar du den här.

Beskedet om en flytt från Strömborgska skolan kommer kanske redan nästa månad. Då ska Regionförvaltningsverket granska skolans skick.

Artikeln uppdaterad den 15.10 klockan 10:00 med mer kommentarer av Ulrica Stråhlmann.