Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ostsmuggling och barnkalas i nya Solsidan

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 09:45.
Kulturklipp video: Mia om Anna - Spela upp på Arenan

Det blir flabbande på inspelningarna, det flippar ur och det känns tryggt att jobba ihop. Inför premiären av den femte Solsidan-säsongen får Yle en pratstund om arbetet bakom kulisserna med skådespelarna bakom Ove och Anna.

Tack vare att alla känner varandra nu är det stor skillnad jämfört med hur det var när Solsidan startade.

- Vi känner ju varandra ganska väl, vi är trygga, så vi har väldigt roligt på inspelningarna. Vi flabbar mycket och vi får ta om och ta om och ta om. Det är en otroligt kul produktion att vara med i, säger Mia Skäringer som spelar Anna.

”I början hade jag respekt för de andra”

Alla skådespelare är upptagna med andra produktioner och det har varit en utmaning att hitta inspelningstider. Det tar ungefär tio veckor att spela in en säsong.

Hur mycket tryggare känner man sig nu, att arbeta ihop?

- I början så letar man ju lite i sin karaktär, vem är jag i förhållande till de andra. Jag hade ganska mycket respekt för Johan, Josephine och Felix som skådespelare rent allmänt. Jag skulle också bli lugn i mig själv, att jag kan ju också det här. Nu efter fem år är vi ju vänner och kollegor och vågar släppa loss. Så visst är det skillnad, men det har varit väldigt roligt från början också, säger Skäringer.

Vad har hänt under den här tiden med din egen karaktär Anna?

- Anna har ju fött barn och fött barn och varit gravid och försökt komma tillbaka till sin kropp. Och det här eviga problemet att få sova på nätterna och ett dåligt sexliv med sin man. Hon har trasslat hemma i vardagen ganska mycket. Men nu ska hon återta sin karriär, så vi får se skådespelar-Anna ta plats.

Kulturklipp video: Henrik Dorsin talar Ove - Spela upp på Arenan

Ove i nya situationer

Till de nya situationer som vi kommer att få se i Solsidan hör barnkalas, en klassåterträff samt trädfällning fär att få bättre sjöutsikt. Dessutom kommer Ove att föra in ost i Norge, eftersom det är så dyrt där att han kan använda den som mutor.

Får vi se nya sidor av Ove i den här säsongen?

- Ja vi får se en del nya sidor, men det är mest nya situationer som han hamnar i. Bland annat får han vara mycket med Fredde, det har han inte varit förut. Bara de två som gör saker tillsammans, mot Freddes vilja då naturligtvis, säger Henrik Dorsin som spelar Ove.

Ove är kanske den karaktär som publiken mest kommer att minnas och publiken har höga förväntningar. Vilka krav ställer det på dig som skådespelare?

- Jag försöker bara göra det som jag tycker är kul. Och försöker göra det så bra som möjligt varje gång jag gör det. Och så försöker man tänka att vad har vi för ny vinkel, så att man inte gör på samma sätt utan tillför något nytt.

Viktigt att det inte blir för elakt

Ibland tangerar de komiska situationerna mobbning, dte är viktigt att balansera upp situationen så att det inte blir för elakt gentemot Ove.

- Jag kan själv bli lite illa berörd när de säger taskiga saker om Ove. När vi har manusgenomläsning brukar jag säga att vi måste hamna på rätt nivå så att man inte hänger ut karaktären, både Ove och frun Anette.

De får inte bli synonymt med allt som är fult, dållgt och dumt, utan där också måste finnas någon mänsklig tråd.

Du spelar många olika roller i olika produktioner. Hur svårt är det för publiken att lägga Ove åt sidan när de ser dig i andra roller?

- Det kan hända att det finns en uppfattning att jag ska vara som Ove, men det kan inte jag göra något åt. Jag tycker bara det är kul att ha fått vara med och skapa en karaktär som har en sådan genomslagskraft, eftersom det inte händer så ofta. Jag gläds ganska ofta över att folk har tagit karaktären till sina hjärtan.

Solsidan - säsong 5
Bildtext Solsidans säsong fem inleds 18.10
Bild: Pär Bäckstrand

Det finns ju en risk att om man flippar ut för mycket så har folk svårt att identifiera sig. Hur balanserar ni där?

- Det har ju med manus att göra vad man hamnar i för situationer. Det viktiga är att man rör sig inom gränserna för vad karaktären kan göra och det känns instinktivt att ”det där skulle inte Ove säga, det där skulle han inte göra”, säger Dorsin.

Inte skruva för mycket

- När vi började göra Solsidan så kollade vi ju vad folk skrattar mest åt. Ah, de tycker det är roligt att Ove är skruvad och att Anna är arg och skäller, säger Skäringer.

I tvåan gjorde man ännu mera: Anna var arg och skällde hela tiden, Ove var jätteskruvad hela tiden.

- Sen får man komma på i trean att man inte kan skruva upp det så här mycket. Man tappar i igenkänning - då skruvar man ner det. Och sedan har vi hittat en nivå som är balanserad, säger Skäringer.

Den femte säsongen av Solsidan inleds på söndag 18.10 klockan 21 på Yle Fem.