Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Virkbybo: Oro med tanke på byns livskraft

Från 2015
Uppdaterad 15.10.2015 14:53.
Anders Johansson och Johnny Kronqvist är lärare vid Källhagens skola i Virkby.
Bildtext Johnny Kronqvist är lärare i Källhagens skola i Virkby.
Bild: Yle/Monica Slotte

Beslutet att lägga ner hälsostationen i Virkby oroar Virkbybon Johnny Kronqvist. Han undrar hur det går för resten av tjänsterna i byn.

- Det är oroväckande med tanke på byns livskraft. Apoteket är i riskzonen när man lägger ner hälsostationen, säger Johnny Kronqvist.

De äldre drabbas

För familjen Kronqvist är beslutet att lägga ner Virkby hälsostation trots allt inte alltför dramatiskt. Familjen har bil och kan lätt köra till hälsostationen i centrum av Lojo.

Johnny Kronqvist undrar ändå hur det går för de äldre.

- Det kan vara att människor med hälsoproblem inte besöker hälsostationen så snabbt då den ligger längre bort. Det här leder kanske till att vissa människors hälsoproblem blir större.

De svenskspråkiga Virkbyborna har upplevt servicen i den egna hälsostationen i Virkby som bra, säger Kronqvist och menar att det har varit lätt att få hjälp där.

Ett tungt lass för Lojo

Nu koncentreras en stor del av sjukvården till centrum i Lojo. Kronqvist funderar på om de vårdformer som Lojo stad vill satsa på i samband med den stora reformen verkligen håller måttet.

- Hålls sjukvården lika bra? Visserligen finns det visioner om ambulerande sjukvård och uppsökande sjukvård, men det här gäller kanske bara vissa patienter.

Något måste ändå göras. Lojo släpar på ett tungt lass som kostar. Staden har inte pengar och därför måste servicen ses över och koncentreras, anser beslutsfattarna i Lojo. Kronqvist har därför en viss förståelse för beslutet.

- Det är en svår matematik. Hälsostationen i Virkby har kostat en hel del jämfört med andra och den ligger geografiskt sett rätt nära Lojo centrum.