Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Beatles, Donovan och Simon & Garfunkel på österbottniska

Från 2015
Uppdaterad 21.11.2015 23:52.
Alfred Backa i färgrann 60-talsskjorta med glasögon.
Bildtext Alfred Backa i sin gladaste 60-talsskjorta och suraste 60-talsmin.

Österbotten har en lång och livlig musiktradition. Allt från moderna rockband till klassiska spelmansklubbar samsas i den österbottniska smältdegeln. Men hur lät det under musikens mest revolutionerande årtionde? Här får du smakprov på några av de största legenderna inom österbottnisk 60-talsmusik.

The Bärtells - Österbottens svar på The Beatles
I mången österbottnisk stuga minns man ännu när Bärtellmanin tog över. Skrikande fans, lokal tv-framträdadanden och annat högfärdigt som inte passade den rådande jantelagstiftningen. Skivorna "Abbor Veijin", "Let it be" (österbottniska för "Låt inte bedja", en protest mot den allmänna morgonbönen i skolorna) och den Karlebyinspirerade "Djeelå sa Marie" snurrar fortfarande på skivtallrikarna runt om i Österbotten. The Bärtells hade sin absoluta storhetstid under 60-talet, fram till 1966 då en av frontmännen, John Leidon, i en radiointervju påstod att The Bärtells var större än Jesus.
Här får vi höra bandets första framträdande i Helsingfors, på Edvin Sallivanders show 1964.

Dan-Ivan - Pampas egen Donovan
Dan-Ivan var till stor del inblandad i folkmusiksvågen som drog fram under 60-talet. Tillsammans med österbottniska legender som Joan Balknäs, Bob Dynjon och Stig Pitär räknas han som en av de stora folk- och protestsångarna under denna tid av folk music revival. Dan-Ivan jämförs ofta med Bob Dynjon, men hade inte samma djup och utvecklades aldrig som artist. Därför är Dan-Ivan mera bortglömd idag, men vi kan ännu minnas hans stora hitlåt som spelades på Möukstock i Nykarleby år 1967.

Simons Garfolhe - Den österbottniska sångarduon
Simons Garfolhe. Sångarduon som gav oss havsnära klassiker som "Bråo längs me Teugmoveijin" och "M/S Robinson" kommer aldrig att falla i glömska, trots att de splittrades på 70-talet och fortsatte som soloartisterna Paul Simons respektive Arne Garfolhe. Ibland kan man dock fortfarande få se duon återförenas för att framföra sin gamla hit "Pinsam tystnad".
Här är en annan klassiker, baserad på den gamla folksången om Särkimo fjärd.