Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bahnes minnen: Svinkallt Kuppis, masserad Litmanen och idolen Henke

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 08:05.
Magnus Bahne
Bildtext Magnus Bahne lägger målvaktshandskarna på hyllan efter en lång karriär.
Bild: Tomi Hänninen

Det som började med original-Inters besök i Åbo 1987 har längs med karriären lett till sammanträdanden med flera förebilder för FC Inter-ikonen Magnus Bahne, som nu stiger åt sidan från fotbollen.

– Mitt första konkreta fotbollsminne var när jag med pappa gick och kollade på TPS mot Inter Milan här i Kuppis 1987. Det var svinkallt men över 13 000 åskådare hade hittat på plats, berättar Magnus Bahne för Yle Sporten.

– Vi fick sitta mitt bland Inters supportrar och det var en fantastisk upplevelse. Och efter det hade jag bollen med mig nästan vart än jag gick.

Giovanni Trapattoni, 2008.
Bildtext Giovanni Trapattoni var tränare för Inter som besökte Åbo 1987.
Bild: EPA / All Over Press

Det var ett annat Inter – Åbolaget FC Inter som Stefan Håkans grundade 1990 – som Bahne skulle komma att ägna största delen av sin karriär åt.

Förebilden emot i ligadebuten

Den första förebilden var TPS-profilen Dan-Ola Eckerman och senare kom färgstarka Jyrki Rovio med in i bilden. Samme Rovio, som stod på andra sidan av planen när Bahne ligadebuterade mot FC Jazz i maj 1999.

– Vi lyckades dessutom vinna med 3-0, så det var skönt, men samtidigt också lite konstigt då Jyrki var i Inter när jag kom med i representationslaget och skötte också vår målvaktsträning, säger Bahne.

– Okej, det var inte riktigt lika mycket människor i Kuppis som 1987, det var typ 450 åskådare på läktaren, men att få spela mot en förebild och dessutom lyckas vinna, var väldigt stort.

Höll VM-hjälten på noll

De goda prestationerna i Inter gav Bahne en flytt till Halmstads BK i Allsvenskan till säsongen 2007. I hemmadebuten mot Helsingborgs IF stegade en annan ungdomsidol in på planen i motståndartröjan: Henrik Larsson som lilla ”Mankku” hade sett upp till sedan VM 1994.

Henrik Larsson, 1999.
Bildtext Rasta-Henke var någon Bahne har sett upp till sedan VM 1994. Bilden från 1999.
Bild: EPA / All Over Press

– Det var nog speciella tankar som gick runt i huvudet. Jag tänkte att vad fan, här står jag och där är Henke Larsson som försöker göra mål på mig, skrattar Bahne.

– Jag hade nästan lust att gå och prata med honom och säga att ”hej, jag känner dig från 15 år tillbaka”. Och vi vann också den matchen. Det var ett speciellt ögonblick.

Kungen dubbelbokade massör

En stor förebild fick Bahne träffa för första gången under en vinterturné med Finlands landslag i Saudiarabien i januari 2006.

– Det var överlag otroligt stort att bli uttagen i Roy Hodgsons första landslag. Och sedan såg jag spelarlistan och hajade till igen: Jari Litmanen är med!

– Jag hade följt med hans äventyr i Champions League och annanstans i TV, och det var jättestort fastän jag själv redan var 26 år. Jag väntade på det som en liten pojke väntar på julafton.

Jari Litmanen lyfter holländska cupbucklan med Ajax, maj 1999.
Bildtext Bahne hade följt med Jari Litmanens stordåd bland annat i Ajax via TV-rutan.
Bild: EPA / All Over Press

Det första mötet med Litmanen kom till efter en dubbelbokning hos landslagsmassören. Bahne hade reserverat en massagetid efter den första träningen.

– ”Konungen” hade inte synts till ännu, men före jag skulle gå in kom massören och frågade om vi kan ta det senare, ”kun pitäisi se Litti hoitaa ensin”.

Det passade Bahne mer än väl, och på middagen samma kväll fick han chansen att träffa Kung Litmanen.

– Jag presenterade mig med darrande röst och han svarade med ”Moi, mä oon Jari”. Jag tänkte att ”no shit!”, minns Bahne.

– Han visade sig vara väldigt social och trevlig, och visste en hel del om läget i Inter och Åbo, så jag behövde inte spänna mig. Men det var en oerhört stor grej för mig personligen.