Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Magnus Bahne slutar: "En otroligt rolig resa"

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 08:56.
Magnus Bahne, oktober 2015.
Bildtext Magnus Bahne har beslutat att lägga av.
Bild: Yle/Janne Isaksson

En av fotbollsligans bästa målvakter Magnus Bahne avslutar sina långa karriär efter den pågående säsongen.

Ligadebut 1999, mest matcher i FC Inters historia, över hundra hållna nollor, utlandssejour, ett par landskamper – och en massa minnen. Magnus Bahne, 36, lägger målvaktshandskarna på hyllan.

– Det har varit en otroligt rolig och lång resa, lärorik på så många olika sätt, och en dröm som gick i uppfyllelse då man som pojkspoling drömde om att bli en fotbollsspelare, säger Bahne till Yle Sporten.

– Det känns att det är dags att ta nästa steg i livet. Jag har hälsan kvar och en rätt så bra säsong bakom mig. Jag är nöjd med vad jag lyckats åstadkomma. Det är dags nu.

Viktigt att sätta punkt i Inter

S:t Karins-bördiga Bahne flyttade till FC Inter från VG-62 år 1998 och har efter det aldrig representerat en annan klubb i Finland. Han skulle ha haft möjlighet att fortsätta i Inter, men valde att stiga åt sidan.

Bahne gjorde ligadebut redan 1999 och steg senare till nationseliten, vilket gav en flytt till allsvenskan Halmstad till säsongen 2007. Efter tre år på den svenska västkusten bar det av för en säsong i Assyriska och därefter tillbaka hem till FC Inter.

Magnus Bahne, målvakt, 2007.
Bildtext Magnus Bahne för ungefär tio år sedan.
Bild: Yle

Bahne har representerat Inter i 14 säsonger och spelat mest matcher i föreningens historia. Klubbikonen ville lägga punkt just i det blåsvarta Åbolaget.

– Det var väldigt viktigt. Jag har nog mycket svårt att se att jag skulle ha gjort det nån annanstans. Det är ändå här seniorkarriären började – och det är också här den tar slut.

Svår skada bromsade framfarten

Bahne tog Allsvenskan med storm under sin debutsäsong och nominerades till Årets målvakt, trots att han åkte på en svår knäskada i augusti, vilket höll honom borta i nio månader.

Sina enda landskamper stod han 2000, men under ett drygt år före skadan hörde han till Finlands landslagsring uttagen av Roy Hodgson.

– Jag var ordinarie i truppen då, men Jussi Jääskeläinen var ju solklar etta, minns Bahne. Efter skadan tog det ganska länge att hitta tillbaka upp på samma jämna nivå.

Beslutet en lättnad

Tankarna om att sluta började gro i slutet av den förra säsongen, som överlag var tung för Inter. Och den avslutades dessutom på värsta möjliga sätt: en förlust på straffar i finska cupfinalen mot HJK.

Bahne var i Sverige de åren Inter erövrade både ligaguld och cuptitel, man han fick efter comebacken vara med om två silver säsongerna 2011 och 2012 – den sistnämnda dock med något besk eftersmak eftersom alla chanser till guld fanns.

Philip Sparrdal Mantila och Diego Assis firar, cupfinal IFK Mariehamn-FC Inter, 26.9.2015.
Bildtext Bahnes Inter har förlorat två cupfinaler på raken, i augusti var det IFK Mariehamn som fick lyfta bucklan.
Bild: Str / Lehtikuva

Men Bahne vill inte titta bakåt och tänka att något blev ogjort. Han är belåten med vad han uträttat och känner ingen ångest över att karriären snart är över.

– Det är nog mera lättnad. Jag har gjort det mentala arbetet så gott jag kunnat. När man sedan går ut i det normala arbetslivet får man se hur mycket man saknar det här, men jag är inte orolig. Jag är väl förberedd.

Alla tiders trea i ligan

Bahne nådde en milstolpe i augusti. I 2–0-hemmasegern över RoPS höll han nollan för hundrade gången i ligakarriären, vilket endast tre kolleger lyckats med tidigare.

Med sina nu 103 nollor är Bahne trea genom alla tider bakom Ville Wallén (123) och Mikko Kavén (110) men före Janne Korhonen (101) – och kan lugnt räknas in bland alla tiders inhemska ligamålvakter.

– Det betydde nog väldigt mycket. Om man kollar på killarna på listan är jag i gott sällskap. Och överlag att ha spelat över 300 matcher i ligan, och därpå haft sejouren utomlands... Det är nog något jag är väldigt stolt över.

Värvningen av Lehtovaara en käftsmäll

FC Inter ligger Magnus Bahne varmt om hjärtat, men beslutet att värva TPS-målvakten Jukka Lehtovaara inför denna säsong kändes orättvis.

– Jag hymlar inte över att det kom som en chock och kändes som en käftsmäll, helt klart, medger Bahne som ändå tillägger att det givetvis är positivt med konkurrens.

Magnus Bahne, FC Inter
Bildtext Bahne fick inleda denna säsong som nummer två i rangordningen.
Bild: Yle

Inför säsongen meddelade tränaren Job Dragtsma att Lehtovaara är nummer ett, medan Bahne får nöja sig med rollen som andramålvakt.

Bahne behövde inte sitta alltför länge på bänken eftersom Lehtovaara åkte på en skada som till slut förströrde hela säsongen redan i april, men situationen var obekväm.

– Säsongen har varit en berg-och-dal-bana känslomässigt, säger Bahne. Men det att Jukka värvades var i det stora hela inte orsaken till mitt beslut att lägga av.

Omklädningsrummet ett andra hem

Magnus Bahne tar nu steget ut i arbetslivet utanför fotbollen. Han sitter dock med i fotbollssektionen i VG-62 hemma i Nådendal, och har dragit en del målvaktsträningar för juniorer.

– Jag kommer att sakna kicken och adrenalinet man får under en matchdag, det finns så mycket känslor inblandat. Och omklädningsrummen är en egen liten värld, som varit mitt andra hem i mer eller mindre 30 år.

Nu är det ändå dags för yngre förmågor att ta hans plats i omklädningsrummet, konstaterar Bahne, som har många att tacka för sin långa färd som fotbollsproffs.

Fotbollsmatch mellan TPS och FC Inter
Bildtext Magnus Bahne spelar sin sista hemmamatch i Kuppis på söndag. Bilden från ett Åboderbyt för några år sedan.
Bild: Yle/Ville Hupa

– Först och främst är jag väldigt, väldigt tacksam till min fru. Hon har varit med både här och utomlands, och gett mig möjligheten att koncentrera på fotbollen. Hon och barnen har förstås bidragit med väldigt mycket glädje och stöd.

– Och mina föräldrar som stött mig sedan barnsben har varit ovärderligt viktiga, fortsätter Bahne med allvar i rösten.

Interfansen nära hjärtat

Sedan vill han rikta ett speciellt tack till FC Inters anhängare, som enligt Bahne stött honom i många års tid – och han hoppas på stor uppslutning i den sista hemmamatchen mot SJK på söndag.

– Det har alltid varit väldigt viktigt för mig att ge något tillbaka åt fansen. Jag har i rätt färskt minne när jag själv var liten och nån gång hade möjlighet att träffa spelare, som på ett äkta sätt tog mig i beaktande och kom och snackade.

– Kanske det finns det någon yngre i supporterskaran som känner på samma sätt nu, och varför inte också lite äldre, säger Magnus Bahne och ger en sista hälsning:

– Ett stort tack till alla som varit med på den här långa och givande resan.

Läs mera om Magnus Bahnes bästa fotbollsminnen här!

Diskussion om artikeln