Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Upp till 30 000 lägenheter tomma i Helsingfors - trots lång bostadskö

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 07:35.
Helsingfors
Bildtext I de södra stadsdelarna finns tomma lägenheter som inte går åt på grund av den höga hyresnivån.

Enligt föreningen Finlands hyresvärdar påverkar fördomar hyresmarknaden. Många tomma lägenheter har ägare som inte vågar hyra ut dem åt personer med en annan etnisk eller kulturell bakgrund än den egna.

Trycket på bostadsmarknaden är stort, men i Helsingfors, där problemet är störst, står tiotusentals lägenheter tomma.

- Tröskeln måste sänkas, säger Mia Koro-Kanerva som är vd för föreningen Finlands hyresvärdar .

Helsingfors har redan i dag en bostadskö på 23 000 personer, och kön väntas växa ordentligt nästa år när de asylsökande börjar få uppehållstillstånd. Många av dem söker sig sannolikt till de större städerna i hopp om jobb.

Olika aktörer funderar febrilt på hur situationen ska lösas, men ingen tycks ha ett entydigt svar. Kommunen hoppas nu på att den privata marknaden ska komma med en lösning.

Fördomar ett problem

När personen kommer från utlandet är många också rädda för att hen ska återvända dit och lämna hyran obetald.

Mia Koro-Kanerva på föreningen Finlands hyresvärdar säger att situationen är problematisk. Upp till 30 000 bostäder står tomma i huvudstaden, men Koro-Kanerva påpekar att siffran kan vara missvisande.

En stor del av bostäderna är till salu men går inte åt på grund av den höga prisnivån, speciellt i de södra stadsdelarna. Vissa pantar på bostäderna i hopp om att de ska stiga i värde, andra bor i dem men är inte inskrivna.

Koro-Kanerva beräknar att de tomma lägenheterna som kunde hyras ut genast är några tusen. Ett problem är dock fördomar. Många av de tomma lägenheterna ägs av äldre människor som helt enkelt är rädda att hyra ut dem åt människor från andra kulturer.

Socialbyråns roll är viktig

Kommunikation är ett nyckelord – diskutera med hyresgästen så ni har samma spelregler.

Saknaden av ett gemensamt språk och oro över kulturskillnader är enligt Koro-Kanerva orosmoment för många av de potentiella hyresvärdarna.

- När personen kommer från utlandet är många också rädda för att hen ska återvända dit och lämna hyran obetald.

Koro-Kanerva säger att vi behöver komma på sätt att sänka tröskeln att hyra åt en person som har ett annat ursprung än det egna. Här är socialbyråns roll enligt henne viktig; en garanti som gör det tryggare för hyresvärden att hyra ut sin lägenhet. Trots att denna garanti i de allra flesta fall inte behövs kan den stilla oron hos rädda hyresvärdar.

- Över huvud taget är kommunikation ett nyckelord – diskutera med hyresgästen så ni har samma spelregler.