Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hagalund kan få underjordisk teater

Från 2015
andré wickström, stå upp på Esbo stadsteater hösten 2015
Bildtext André Wickström uppträder i Norrskenshallen i Hagalund den här hösten.
Bild: Emil Sallinen

Esbo stadsteater är hemlös och inhyst i tillfälliga utrymmen. Nu utreder staden möjligheten att bygga en underjordisk teatersal vid Esbo kulturcentrum.

Teatern hyr Norrskenshallen av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, men hyreskontraktet gäller bara fram till år 2020. Sedan måste teatern flytta. Esbo stadsteater använder också Louhisalen i Hagalunds kulturcentrum.

Ifjol anvisade stadsstyrelsen en plats för den nya teaterbyggnaden vid Vattenfallshuset söder om Havsvindsvägen i Hagalund. Den här lösningen har visat sig vara för dyr.

Staden förutsätter att Esbo stadsteater inte ska få en skild teaterbyggnad, teatern ska dela hus med andra kulturverksamheter. Och det ser inte ut att lyckas på tomten framför Vattenfallshuset.

Staden sparar på att bygga under Kulturplatsen

Nu ska staden utreda möjligheten att bygga en underjordisk teatersal vid Esbo kulturcentrum, där det redan finns kulturverksamhet.

Den här lösningen skulle ge inbesparingar både i byggnadsskedet och när teatern står klar. Esbo stad har en ansträngd ekonomi och det är svårt att hitta medel för en ny teaterbyggnad.

- Det är förstås så att investeringsbudgeten är verkligen stram, och det är svårt att starta upp nya projekt, säger Olli Isotalo, teknisk direktör på Esbo stad.

Teatersalen skulle byggas under jord. Ett delvis transparent torn skulle vara det enda som syns ovanför jord. Stadsstyrelsens närings- och konkurrenskraftssektion ska behandla förslaget på måndag.